Zemunci, da li znate kad su obavezne zimske gume?

Zimske gume biće obavezne od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica, podsećaju iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Zimski pneumatici su preporučljivi i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni.

Na ovim temperaturama, letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje, njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici, navodi se u saopštenju. Na zimskim pneumaticima dubina šare mora biti minimum četiri milimetra.

U periodu zamene pneumatika, preporuka vozačima je da ne postavljaju zimske pneumatike samo na prednje točkove već na sva četiri. Ukoliko se gume stave samo na prednju osovinu, lako može doći do proklizavanja automobila i zakretanja vozila u krivinama.

Sa druge strane, ukoliko se postave samo na zadnju osovinu, može se dogoditi da tokom skretanja prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi pravo. Pneumatike starije od pet godina je potrebno detaljno kontrolisati jednom godišnje.

Kazne i do 800.000 dinara

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je dužan da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna.

Izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije. Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima, a u zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve učesnike u saobraćaju da iskoriste trenutne povoljne vremenske prilike i svoja vozila pripreme za vožnju u zimskim uslovima.

Iako bi vozači o tome trebalo da vode računa pre svega zbog sopstvene i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, treba napomenuti da je zakonodavac predvideo novčane kazne za nepoštovanje propisa o zimskim pneumaticima.

Ukoliko u pomenutim vremenskim uslovima za koje je predviđeno korišćenje zimskih pneumatika, vozač koristi letnje gume, kazne za fizička lica se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do čak 800.000 dinara!

Koliko sve to košta: Cene zimskih guma, usluge zamene i skladištenja pneumatika?

Ukoliko je došlo vreme da zamenite svoje dotrajale zimske pneumatike novim, na našem tržištu je dostupan širok izbor guma, a raspon cena zavisi od dimenzija i proizvođača.

Za putnički automobil sa felnama prosečnih dimenzija, komplet od 4 zimskle gume može da se nabavi već za 20-ak hiljada dinara, ali i da izađe na 40.000, ukoliko kupujete pneumatike premijum proizvođača.

Cene usluga zamene guma takođe variraju, pa vam preporučujemo da se prethodno raspitate u nekoliko vulkanizerskih radnji.

Orijentacije radi, u jednom poznatom beogradskom vulkanizerskom servisu kompletna zamena sa balansiranjem kreće se od 800 dinara po pneumatiku, pa sve do 2.800 dinara za velika SUV i terenska vozila. Ovako veliki raspon cena uslovljen je brojnim faktorima – od toga da li se montira potpuno nova guma, ili već korišćena, pa do prečnika felne i vrste vozila (u slučaju SUV i terenskih automobila).

Ukoliko nemate gde da odložite letnje gume (sa ili bez felni), pomenuti servis, kao i mnoge druge vulkanizerske radnje u Srbiji, pruža i tu uslugu. Mesečna nadoknada za čuvanje letnjih guma, u zavisnosti od dimenzija, kreće se od 150 do 210 dinara po gumi, dok je za čuvanje felne sa montiranom gumom od 180 do 250 dinara.

I u ovom slučaju cene se mogu razlikovati od vulkanizera do vulkanizera, pa vam savetujemo da se malo raspitate kako biste pronašli najpovolljniju ponudu.

Tagovi:

Pročitajte još: