Pretraga
Close this search box.

Zemunci, Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka

U saopštenju navode da je to učinjeno “u cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava.”

Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka u toj zemlji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Generalštab je uputio prijedlog predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za ponovno uvođenje obaveze vojnog roka, u trajanju do četiri mjeseca.

U obrazloženju se precizira kako je do prijedloga došlo nakon detaljnog razmatranja opće sigurnosne situacije i izazova s kojima se Srbija, kako navode, kao vojno neutralna zemlja suočava.

Ističu da je to učinjeno “u cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava”.

“Prijedlog bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje”, navodi se dalje u saopštenju.

Vojni rok ukinut 2011. godine

Prethodno u četvrtak ujutro, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, najavljujući inicijativu Generalštaba upućenu predsjedniku Srbije i potom pokretanje skupštinske procedure za ukidane odluke o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka i revidiranje zakona koji reguliše tu obavezu, naglasio je da je Ministarstvo predložilo da vojni rok ne traje duže od četiri meseca.

Vojni rok u Srbiji nije obvezan od 1. januara 2011. kada je na snagu stupila odluka o služenju samo za one koji to žele, podsjeća Tanjug.

Aktuelni predsjednik Srbije najavljivao je i 2022. godine sličan prijedlog, a godinu dana ranije je o tome govorio i tadašnji ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Tagovi:

Pročitajte još: