Pretraga
Close this search box.

Zemunci, Oglasila se Vlada Srbije: Odlučeno da li je 8. januar neradan dan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 31. decembra da će Vlada doneti odluku da li će 8. januar, odnosno prvi dan nakon Božića, biti neradan ove godine. Upravo je doneta odluka da prvi dan posle Božića bude neradan, a mi prenosimo celo saopštenje Vlade Republike Srbije:

„Na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak kojim se preporučuje poslodavcima u Republici Srbiji da zaposlenima omoguće da ne rade na drugi dan Božića ‒ 8. januara 2024. godine.

Istim zaključkom preporučuje se poslodavcima da zaposlenima koji 8. januara 2024. godine rade, obezbede prava koja pripadaju zaposlenom za rad na dan praznika koji je neradan dan.

Podsetimo, Božić pada u nedelju, a kako je u pitanju verski praznik, sistem prenošenja na sledeći radni dan zakonski ne važi.

Da podsetimo, Vučić je 31. decembra u gostovanju na televiziji rekao da „ionako 8. januara niko ne radi“.

– Ostaje da vidimo da li možemo zakonski to da formalizujemo i kako da tu odluku izvedemo i šta možemo da uradimo – rekao je Vučić tada u gostovanju.

Ko radi na državni ili verski praznik koji se praznuje neradno ima pravo na „duplu dnevnicu“. Ostaje da se vidi, kako će se poslodavci snaći sa novom odlukom Vlade.

Neradni dani ove godine

Nakon Božića, sledeći neradni dani su 15. i 16. februara, kada obeležavamo Dan državnosti, zatim Praznik rada koji se praznuje neradno 1. i 2. maja i Vaskršnji praznici koji se ove godine praznuju neradno 3, 4, 5. i 6. maja i za kraj očekuje nas Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar.

To znači da je pred nama još 10 neradnih dana u 2024. godini.

Tagovi:

Pročitajte još: