Zemunci oprez: Pojačana saobraćajna kontrola!

Saobraćajna policija će od 13. do 23. aprila pojačano kontrolisati saobraćaj u Srbiji, jer se zbog uskršnjih praznika očekuje veći broj svih vrsta vozila na putevima. Uprava saobraćajne policije apelovala je danas na vozače da poštuju ograničenja brzine kretanja i sve druge propise, a da posebno vozači autobusa i kamiona obrate pažnju na motocikliste i bicikliste, budući da se zbog lepog vremena očekuje povećan broj dvotočkaša na putevima.

Posebno je upućen apel da se ne seda za volan pod uticajem alkohola. I najmanja količina alkohola ili psihoaktivnih supstanci u krvi može uticati na rezonovanje i na reakcije tokom vožnje i izazvati teške posledice u saobraćaju.

Svako upravljanje vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi smatra se nasilničkom vožnjom.

Sankcije za nasilničku vožnju su zatvor od 30 do 60 dana i novčana kazna od 120 do 140 hiljada dinara, ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati i isti iznos novčane kazne, uz 15 kaznenih poena i – najmanje devet meseci zabrane upravljanja motornim vozilom.

Ako je vozač prilikom nasilničke vožnje prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, kazniće se zatvorom od 45 do 60 dana i novčanom kaznom u iznosu od 130 do 150 hiljada dinara ili kaznom rada u javnom interesu od 300 do 360 sati i istom novčanom kaznom, uz 17 kaznenih poena i najmanje 10 meseci zabrane upravljanja motornim vozilom.

Nasilničkom vožnjom smatra se i situacija kada vozač dva ili više puta u roku od 10 minuta prođe kroz crveno svetlo, zatim preticanje kolone vozila po neisprekidanoj liniji, vožnja u naselju brzinom koja je za 90 kilometara na čas veća od dozvoljene i vožnja van naselja brzinom koja je za više od 100 kilometara na čas veća od dozvoljene.

Upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, a to je po zakonu više od dva promila alkohola u krvi, je poseban oblik nasilničke vožnje, a prethodnih dana i meseci policija je iz saobraćaja isključila više vozača koji su imali preko dva, pa čak i više od tri promila.

 

Tagovi:

Pročitajte još: