Pretraga
Close this search box.

Zemunci, oprezno sa petardama i vatrometom: Zabranjena prodaja maloletnicima ali najveća kazna nije novčana!

Beograd je okićen i svi se već pomalo pripremamo za doček Nove godine.

Za mnoge nema dobrog provoda bez vatrometa i petardi, ali treba na vreme podsetiti da pirotehnička sredstva mogu biti opasna i izazvati trajne povrede i invaliditet. Dovoljna je sekunda nepažnje ili pogrešno korišćenje i baš tu Novu godinu nećete želeti da pamtite. Kada vatromet ili petarda eksplodira u ruci, velike su šanse da osoba postane invalid. Česte su i povrede lica i oka. Dr Đorđe Kravljanac sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan

Čupić“ kaže da ima slučajeva kada se petarda preseče na pola, pa se onda barut pali.

„Najčešće su povrede kada eksplodira u ruci. Pokušaju da je bace, ona ne eksplodira odmah, opet je uzmu u šaku i tad se desi“, dodaje Kravljanac.

U poslednjih 10 godina samo je u Institutu za majku i dete na Novom Beogradu bilo više od stotinu pacijenata, najviše dece školskog uzrasta, koja su imala povrede zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. Njih devetoro je u tom periodu ostalo bez dela šake.

Od 15. decembra do 15. januara lekarima se javi najveći broj dece, a to je i vreme kada je potražnja za pirotehničkim sredstvima najveća, kažu u prodavnicama.

Dragan Šulejić iz prodavnice pirotehnike kaže da decu informišu na više načina.

„Čak i kada dođu da kupe, pitamo ih kako koriste taj pirotehnički proizvod, jer je važno znati kako pravilno koristiti nešto. Pitam ih čak i kad su sa roditeljima, jer mi je bitno da znaju da se petarde ne drže u ruci, već se stave na zemlju i upali se fitilj“, naglašava Šulejić.

Zabranjena prodaja maloletnicima

Prema Zakonu o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima, zabranjeno je pirotehnička sredstva prodavati maloletnicima i MUP kontroliše radnje koje ih prodaju. Objekat mora da zadovolji određene uslove, firma mora da ima dozvolu, a osoblje da bude licencirano. Sve što se uveze mora da ima deklaraciju i uputstvo na kutiji.

Dragan Šulejić naglašava da deci govore da se drže uputstva. „Bilo koji (pirotehnički) proizvod se ne drži u ruci, već se negde zabode ili veže i nema dodira sa tim onda“, kaže Šulejić.

Dr Đorđe Kravljanac upozorava da se veliki broj dece povredi u prisustvu roditelja, staratelja ili neke druge starije osobe.

U toku je izrada Nacrta Zakona o eksplozivnim materijama koji bi trebalo da donese oštrije mere. Sada su kazne i do milion i po dinara.

Ali, najveća kazna nije novčana.

Kome sve ovo nije dovoljno, u jednoj od prodavnica pirotehničkih sedstava svaki kupac dobija i fotografije povreda koje mogu da izazovu petarde i vatrometi.

Tagovi:

Pročitajte još: