Zemunci, otvara se sajam knjiga; Evo kada i koliko će trajati

Ovogodišnji međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom „Živele knjige” u subotu, 21. oktobra, otvoriće pisac i izdavač Vladislav Bajac. Na sajmu knjiga, koji će trajati devet dana, predstaviće se više od 400 izlagača, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Počasni gost koji će predstaviti svoje najpoznatije pisce na ovoj značajnoj manifestaciji je Republika Francuska.

Gradska sekretarka Nataša Mihilović Vacić je naglasila da je Sajam knjiga najznačajnija kulturna manifestacija grada Beograda i da svake godine budi radost i divljenje prema knjigama.

– Francuska nas oduševljava svojom literaturom, umetnošću i kulturnim nasleđem i sigurna sam da će nam biti inspiracija i podsetnik na bogatstvo reči i njihovu sposobnost da oblikuju svet oko nas. Knjige su kamen temeljac kulture, ali i most koji nas spaja sa drugima – rekla je ona.

Akademik Dušan Kovačević, predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, rekao je da je ovo najznačajnija kulturna manifestacija jer 200.000 posetilaca vraća nadu da je čovek mudriji od vremena u kojem živi.

– Po mom osećaju ovogodišnji sajam će imati lekovitu dimenziju. Činjenica je da danas u ovom svetu strašnih vesti koje svakodnevno pristižu knjiga služi i uvek je služila kao lek. Mislim da će knjige da unesu svetlost i raspoloženje. Interesovanje je veliko i mnogi moji prijatelji će doputovati na Sajam – rekao je Kovačević, napominjući da „živimo dok knjige postoje”, te da je nekada na Sajam dolazio sa Borislavom Pekićem, Danilom Kišom i Borislavom Mihailovićem Mihizom, a da sada na Sajmu šeta njihovim ulicama.

O ovogodišnjoj manifestaciji na konferenciji za medije govorili su i koordinator projekta Ljiljana Šoškić, savetnik za kulturu u Ambasadi Francuske u Srbiji Stanislas Pjer i umetnički direktor Sanja Milić.

Tagovi:

Pročitajte još: