Zemunci pažnja! MUP najavio: Uskoro stiže novi zakon – kazne će biti ogromne

U poslednjih deset godina 102 deteta su povređena pirotehničkim i eksplozivnim napravama.

Dvadeset odsto moralo je da bude zadržano u bolnici, većina je operisana zbog težine povreda. Iz MUP-a očekuju izmenu zakona i veće kazne. Naizgled bezazlena igra petardama i barutom. Posledice  povređena ruka, lekari, previjanje, izostanak iz škole. „Obično se povreda dogodi tako što petarda detetu eksplodira u ruci ili se dogodi da dete proba da baci petardu pa ona ne eksplodira, onda on uzme tu petardu i onda dođe do eksplozije. Pri tome mogu da nastanu različite vrste povreda, mogu da budu neke manje opekotine, mogu da budu manje rane, ali u nekim situacijama dolazi i do vrlo teških povreda šake, gde deca ostaju bez delova prstiju“, rekao je dr Đorđe Kravljanac, plastični hirurg u Institutu za majku i dete.

U 90 odsto nezgoda povređeni su dečaci. Uprkos redovnim policijskim i inspekcijskim kontrolama, svake godine u decembru ista priča o nelegalnoj prodaji petardi, vatrometa i ostalih eksplozivnih predmeta.

„Ono što mogu da kažem da iz godine u godinu je primetan povećan broj pirotehničkih sredstava, ali to se vidi i ogleda u našim postupanjima prilikom sve većih zaplena kako na prostorima gde nije dozvoljena prodaja, na otvorenim prostorima, kao što su buvlje pijace, trgovi i ostala nedozvoljena mesta, a u zadnje dve godine se krenulo i sa intenzivnim kontrolama objekata, u kojima se legalno prodaje pirotehnika, gde i tu nailazimo na određene nezakonitosti pa i tu pirotehniku oduzimamo“, naveo je Vladimir Baković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Nacrt novog zakona u proceduri

Kako navode iz MUP-a, do povreda dolazi zbog nepravilnog rukovanja pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima i zbog nepoštovanja uputstava koja su na deklaraciji proizvođača.

„MUP je izradio nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, on je u proceduri propisanoj za usvajanje i da se nadamo da će ne samo državne institucije nego i građanski sektor i svi pojedinci, koji su zainteresovani da dođemo do sveobuhvatnog kvalitetnog rešenja, na opštu dobrobit i naše zajednice, a pogotovu najmlađih, učestvovati u tome, i da ćemo u vrlo kratkom periodu, odnosno tokom sledeće godine, nadamo se, imati zakon koji će biti savremen i na neki kvalitetniji način regulisati ovu oblast“, dodao je Baković.

Mesto i način korišćenja pirotehnike regulisani su Zakonom o javnom redu i miru, građani mogu prijaviti one koji bacaju petarde ili druge eksplozivne predmete.

Apel da se petarde ne bacaju ni u blizini životinja

Iz udruženja za zaštitu životinja mole roditelje i decu da se uzdrže od bacanja petardi, pogotovu u blizini životinja.

„Od te buke od pirotehničkih sredstava više od 5.000 pasa ugine zato što im u trenutku stane srce ili su toliko uplašeni i uznemireni da im posle određenog vremena dolazi do ubrzanog srčanog rada i ritma i nažalost oni ne prežive novogodišnje praznike“, rekla je Ana Stamenković, novinarka Radio-televizije Srbije.

Za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti građana paljenjem eksplozivnih naprava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova.

Ukoliko su tri osobe ili njih više učestvovale u tome, preti im i kazna zatvora od 30 do 60 dana

Tagovi:

Pročitajte još: