ZEMUNCI PAŽNJA! OČEKUJTE POZIV ZA OBUKU, EVO KO MOŽE DA GA DOBIJE

Na osnovu godišnjeg plana pozivanja i obuke rezervnog sastava, u jedinicama Vojske Srbije je u toku višednevno osposobljavanje lica iz rezervnog sastava starijih od 30 godina koja nisu služila vojni rok sa oružjem.

U jedinicama se trenutno nalazi nešto manje od pet stotina rezervista iz ove kategorije i oni prolaze praktičnu obuku za upotrebu novog i savremenog ličnog naoružanja, uz realizaciju gađanja, i uvežbavaju taktičke radnje i postupke vojnika u borbi, od orijentacije, osmatranja, maskiranja i kretanja na bojištu do izbora i izrade zaklona za dejstvo i zaštitu.

Reč je o individualnoj osnovnoj obuci, tokom koje se stiču neophodna znanja i veštine za izvršavanje osnovnih borbenih zadataka u odbrani i napadu,i adaptiraju se na život i rad u vojnom kolektivu.

Ovih dana je težište na realizaciji svih programom predviđenih gađanja, a intenzivno se uvežbavaju i strojeve radnjekako bi rezervisti spremno dočekali polaganje vojničke zakletve, kojom se završava ovaj ciklus njihove obuke.

U narednoj fazi, ovu kategoriju rezervnog sastava očekuje specijalistička obuka, tokom koje će se osposobljavati za dužnosti u okviru svog roda, odnosno službe, u skladu sa iskazanim potrebama jedinica Vojske Srbije.

Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezikaže da se sva lica koja su napunila 30 godina života prevode se u rezervni sastav,bez obzira na to da li su služila vojni rok ili nisu.

Vojna obaveza, načelno, važi za lica do 65 godina starosti, a zakonska odredba o novom načinu popunjavanja rezervnog sastava uvedena je nakon što je 2011. godine služenje vojnog roka postalo dobrovoljno, a ne obavezno.

Vojnu obuku bi svaki rezervista trebalo da prođe bar jednom u pet godina, a Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove. Nezaposlenima ide 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade.

Poziv bi trebalo da dođe bar 30 dana pre vežbe, a rezervista je dužan da osam dana ranije opravda eventualno odsustvo. Za neopravdani sledi kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

Tagovi:

Pročitajte još: