Pretraga
Close this search box.

ZEMUNCI, STIŽE OGROMNA POMOĆ ZA RODITELJE: Uvećanje roditeljskog dodatka! Za četvrto dete i do 3 miliona!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da resorno ministarstvo priprema izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojima se predviđa uvećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Đurđević Stamenkovski rekla je da će nakon stupanja na snagu izmena tog zakona roditeljski dodatak za prvo dete biti 500.000 dinara, za drugo 600.000 i uz to jednokratna novčana pomoć od više od 130.000 dinara, dok predviđena sredstva za treće dete iznose više od 2,3 miliona dinara.

– Mislimo da je podizanje roditeljskog dodatka ohrabrujuće za sve roditelje – buduće majke i očeve i jedan vid našeg podsticaja da se porodice proširuju -rekla je ona.

Ministarka je iskazala uverenje da će usvajanje izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici naići na dobar odziv u parlamentu i da će poslanici bez obzira na to da li pripadaju vlasti ili opoziciji dati podršku tom zakonu, jer je, ističe, u korist svih roditelja.

– Radićemo tokom leta na javnoj raspravi, radićemo na tome da stručna javnost iznese svoj sud i verujem da ćemo odmah nakon toga imati zakon na snazi, čime ćemo roditeljski dodatak podići na nivo kakav nema nijedna zemlja na Balkanu – istakla je ona.

Navela je da je resorno ministarstvo svesno činjenice da finansijski podsticaji nisu dovoljni da se stvori ambijent u kome će se porodica zasnivati i u kome će se proširivati i da je po tom pitanju potrebna zajednička saradnja u društvu.

– Da bi nas bilo, da bi se više dece rađalo neophodno je da zajednički sarađujemo, da stvaramo atmosferu u kojoj će porodica biti apsolutni nacionalni interes i verujemo da i ostale kolege iz Vlade Srbije razumeju koliko je važno da naša država i naše društvo stanu na crtu problemu takozvane bele kuge, da pokažemo demografsku otpornost i da uđemo u odlučnu borbu protiv poražavajuće demografske slike koja je prisutna na čitavom evropskom kontinentu pa tako i u Srbiji – navela je Đurđević Stamenkovski.

Ministarka je najavila da će u četvrtak zajedno sa ministarstvom privrede, a u prisustvu predsednika Vlade Srbije, upoznati javnost sa projektima koji se odnose na osnaživanje žena u ruralnim područjima.

Tagovi:

Pročitajte još: