Zemuncu četiri godine zatvora za kilogram eksploziva

Viši sud u Novom Sadu osudio je danas na četiri godine zatvora Đorđa M. (28) iz Zemuna jer je 5. aprila prošle godine u novosadskom naselju Detelinara nosio minsko-eksplozivnu napravu velike razorne moći sa daljinskim aktiviranjem.

Njemu je takođe produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne, rekla je Tan‌jugu portparol suda Jelena Ostojin.

Osuđen je za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a tužilaštov je zanjega trazizlo kaznu od osam godina zatvora.

Na ovu presudu i Markov i tužilaštvo imau pravo žalbe Apelacionom sudu u Novom Sadu.

Markov je otkriven i uhapšen kada je pokušao da ranac sa eksplozivnom napravom ostavi u zgradi u kojoj živi bivši policajac Dalibor Bogdanović Boća, koji je bio i ranije meta napada.

Kod njega je tom prilikom pronađeno 968 grama eksploziva velike razorne moći.

Đorđe M. je prethodno priznao da je nosio poket za opasnog čoveka čiji identitet ne sme da otkrije, kako bi mu otpisao dug od 50.000 dinara.

„Mislio sam da je reč o nekoj ukradenoj robi. Iz svetlarnika lifta sam uzeo paket, a po izlasku me policija zaustavila i legitimisala i rekao sam da u rancu nosim paket i da je možda droga, a možda i eksploziv“, branio se Markov i izrazio kajanje zbog svega što je uradio.

Tužilaštvo ga tereti “jer je u Novom Sadu, u Ulici Ilija Birčanina kod kućnog broja 9, okrivljeni neovlašćeno nosio minsko-eksplozivna sredstva, i to minsko eksplozivnu napravu velike razorne moći sa daljinskim aktiviranjem”.

Prilikom hapšenja osumnjičenog, policija je eksploziv pronašla u rancu koji je on nosio.

Na internetu se takođe pojavio snimak nadzorne kamere na kojem se vidi kako unosi ranac sa eksplozivom u ulaz koji je otključan.

Pomenuti policajac je više puta bio meta napada, preneli su lokalni mediji.

Tagovi:

Pročitajte još: