ZEMUNKA KRALJICA MODE – REBEKA JAKOVLJEVIĆ-AMODAJ

Malo je poznato da je u Zemunu pre 124. godine rođena Rebeka Jakovljević-Amodaj, modistkinja koja će svojim kreacijama i stilom toliko oduševiti gospodu prestonice predratne Srbije, da će je i Nušić pomenuti kao simbol vremena u svojoj komediji ”Dr”.Teško je zamisliti da joj je sudbina bila nenaklonjena i da je kao mala ostala bez majke, a da je teret brige o desetoro mlađe braće morala da deli sa svojim ocem.

Upisala je krojački zanat i rano počela da zarađuje, da bi potom već sa 23 godine otvorila prvi modni salon u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu. Posao je krenuo tako dobro da je vlasnica već kroz nekoliko godina zapošljavala 38 krojačica. Za deceniju rada već je sebi izgradila kuću sa salonom u prizemlju u Palmotićevoj i stekla epitet najbolje modiskinje u gradu.Negovala je poseban odnos sa mušterijama, od izbora modela prema figuri do materijala, koje je nabavljala iz inostranstva. Usavršavala je svoje modno i zanatsko umeće do perfekcije i do kraja života mu bila posvećena.

I u najtežim vremenima okupacije, kada je sa četvoro dece i suprugom bila zatočena u koncentracionom logiru u Albaniji, ostala je pribrana i obezbedila spasonosni odlazak u Izrael, gde je i umrla 1981. godine. Do kraja života bila je vlasnica najpopularnijeg modnog salona u Tel Avivu.Dve haljine koje je kreirala i uradila Rebeka Jakovljević-Amodaj i danas se čuvaju u beogradskom Muzeju primenjenih umetnosti.

Tagovi:

Pročitajte još: