Zemunska gimnazija jedina škola koja će imati dijagnostički centar za proveru fizičke spremnosti dece

Masovno izbegavanje nastave fizičkog poslednjih godina, „regrutovalo“ je generacije tromih đaka, bez kondicije, sa defromitetima kičemnog stuba. Kako bi vratili časovima fizičkog mesto koje zaslužuju, Zemunska gimnazija će do kraja godine otvoriti Dijagnostički centar, u kojem će anamnezu fizičkog statusa dobiti svaki budući učenik prve godine.

Prema rečima Miloša Bjelanovića, direktora škole, profesori fizičkog će utvrditi kakav je kondicioni status učenika, kao i da li postoje određeni deformiteteti, kao što su kifoza, skolioza, lordoza. U odnosu na „dijagnozu“ učenika, biće napravljene ujednačene grupe za nastavu fizičkog vaspitanja. Pošteda neće biti, jer će svako raditi ono što bude mogao.

– Ako, recimo, imamo deset odsto učenika sa nekim poremećajem, profesor fizičkog će da radi poseban program za prevenciju i ispravku tih deforomiteta – kaže Bjelanović.

 Očekujemo da uskoro stigne oprema iz Italije. U centru će biti razni trenažeri i dijagnostički aparati, na kojim će moći da se proveri funkcionalni status učenika.

Ovakvu opremu ima nekoliko privatnih teretana, koje su na visokom nivou i Zavod za medicinu sporta. Procenu sposobnosti učenika će raditi profesori fizičkog vaspitanja

Bjelanović ističe da je ideja da se, zajedno sa kolegama iz Zavoda, malo drugačije pozicionira nastava fizičkog vaspitanja, nego što je to sada slučaj. Uz stvaranje navike za vežabanje kod đaka, to će imati i efekte u smislu smanjenja deformiteta, odnosno prevencije raznih stanja koja su, nažalost, česta kod učenika

Veliki broj dece, izuzimajući prošlu godinu zbog poznate situacije, oslobađa se nastave fizičkog vaspitanja – navodi Bjelanović.

– Svi oni plaćaju privatne teretane, idu na razne aerobike i pilatese, a ne rade fizičko. A zašto ne rade? NJihovi odgovri su – „Slomiću nokat, ako igram odbojku“, „Kako da prskočim kozlić?!“.

Koliko je situacija alarmantna pokazuju i poražavajući rezultati istraživanja pre tri godine. Usled nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, gotovo polovina dece ima problem da se popne stepenicama do drugog sprata, ključni je rezultat prve faze

KOMPJUTER UMESTO LOPTE

ČAK 70 odsto dece nedovoljno je fizički aktivno, dok se samo 18 odsto njih bavi sportom, rezulatati su istraživanja koje su uradili profesori fizičkog vaspitanja. Ostali učenici fizičkom aktivnošću se bave jedino na časovima fiskulture i izabranog sporta.

Samo 30 odsto dece u slobodno vreme igra fudbal, košarku, odbojku, lastiš u parku ili dvorištu. Profesori ističu da đacima najviše muke zadaje gimnastika. Penjanje uz konopac ili razboj je za njih veliki izazov, jer nemaju snagu u ramenom pojasu.

– Da su se, kao mali peli na drveće, kao što su to ranije činile generacije dece, ne bi imali problem, jer se tako angažuju svi mišići. Oni sada jedino što podižu jeste mobilni telefon, žive u virtuelnom svetu, igraju razne igrice sa kojima zadovoljavaju tu potrebu za igranjem – upozoravaju nastavnici fizičkog.

Novosti

Tagovi:

Pročitajte još: