Zemunska gimnazija od septembra među najmodernijim na Balkanu

Zemunska gimnazija osnovana 1858. godine, u kojoj je do sada maturiralo 40.000 đaka, zahvaljujući rekonstrukciji biće među najmodernijim na Balkanu, izjavio je danas Miloš Bjelanović direktor te jedne od dve najstarije beogradske gimnazije a koju su pohađale brojne uspešne ličnosti od Save Šumanovića, preko najbolje evropske naučnice Gordane Vunjak Novaković do predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Urađena je ozbiljna rekonstrukcija zgrade koja postoji 140 godina, a zahvaljujući obimnim radovima započetim prošlog aprila, imaćemo 6.500 kvadrata opremljenih u skladu sa 21. vekom, rekao je Bjelanović za Tanjug i precizirao da Gimnazija ima 1.300 učenika u 48 odeljenja na četiri smera.

Svi đaci i profesori koji 1. septembra uđu u školu uživaće u najsavremenijoj opremi ali i u samoj zgradi koja je spomenik kulture.„Zadržali smo table kao osnovno sredstvo za nastavu, uz njih su u svaku učionicu dodati multifunkcionalni projektori, svaki učenički prostor imaće pametne table koje će profesorima omugućiti da na najbolji i najsavremeniji način iskoriste materijal sa interneta i tako poboljšaju kvalitet nastave i ishode koji će učenici pokazati na kraju školske godine”, naveo je Bjelanović.

Direktor je izrazio uvrenje da će zahvaljujući svemu tome za dve godine kada dođe opšta matura osetiti kvalitet nastave.

U katastrofalnim podrumskim prostorijama, koje su sada uređene u skladu sa vrhunskim standardima, Gimnazija dobija 1.000 kvadrata u kojima će biti biblioteka koja ima 35.000 naslova kao i stomatološka ordinacija, radionice …

Siguran sam da će svi uživati u novoj čitaonici i bilblioteci, i da će najsavremeniji uslovi izroditi nove naučnike, političare, umetnike, sportiste kakve gimnazija stalno „proizvodi” već duže od veka i po, rekao je on.

Zgrada Gimnazije je pred kraj rekonstrukcije u toku je čišćenje, rekao je on i dodao da očekuje da od ponedeljka krene opremanje.

Iskreno se nadam da će nam osam dana po 24 sata rada biti dovoljni da do 1. septembra opremimo i ugradimo sve što smo misli, rekao je diretkor gimnazije koja će biti i prva škola u Srbiji koja potpisuje protkol o saradnji sa manastirom Hilandar.„U Gimnaziji se pravi Hilandarski kutak, prostor za realizaciju tribina sa stalonom izložbenom postavkom sa Hilandara”, rekao je on.

Bjelanović podseća da su bivši đaci ove gimnazije uspešni su u svim oblastima.„Među njima najpoznatiji su kao poltičar predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zatim naučnica Gordana Vunjak Novakovcih, najpoznatija u svetu po kojoj najbolji učenici Gimanzije dobijaju nagrade,a nadam da ćemo za godinu, dve slaviti i njenu Nobelovu nagradu, pisac David Albahari. Tu su i umetnici počeviši od Save Šumanović, pa i lični sekretar i prijatelj Nikole Tesle, Paja Radosavljević – prvi diplomirani pedagog u Srbiji koji je 1912 odbranio rad na Sorboni”, rekao je on.

Među uspešnim đacima Gimnazije, kaže, je i mladi Filip Bošković sa Kembriža čiji tim razvija test koji će brže i pouzdanije od pi-si-ar testa registrovati viruse i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida i drugih respiratornih infekcija.

Tagovi:

Pročitajte još: