ZEMUNSKA OPŠTINA OČISTIĆE OSKRNAVLJENI SPOMENIK PILOTIMA

SPOMENIK pilotima braniocima Beograda iz Drugog svetskog rata na Dunavskom keju, koji su vandali krajem septembra oskrnavili obojivši šest slova u žuto biće očišćen!

Kako saznajemo u opštini Zemun, ova lokalna samouprava o svom trošku obnoviće oštećeni deo monumenta u najkraćem roku. Na meti nepoznatih počinioca posle samo nekoliko godina našao se važan spomenik na čuvenom prestoničkom šetalištu.

– Komunalni inspektor Odeljenja za inspekcijske poslove GO zemun prilikom kontrole spomenika pilotima braniocima Beograda primetio je da su na monumentu prvih šest slova obojeni žutom bojom – kažu za „Novosti“ u Opštini Zemun. – Konstatovano je da za otklanjanje oštećenja postoje finansijska sredstva u budžetu opštine, te ćemo nastojati da u što kraćem roku preduzmemo sve neophodne mere kako bi se ona otklonila.

Prema rečima nadležnih iz ove opštine, Odlukom o podizanju i održavanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji grada Beograda kada je reč o spomeniku koji nije proglašen za kulturno dobro stara se opština na čijoj teritoriji se nalazi taj monument.

Sredstva za održavanje spomenika obezbeđuje se u budžetu gradske opštine na kojoj je on smešten – objašnjavaju u GO Zemun. – Održavanje podrazumeva redovno čišćenje, negu zelenih površina, kontrolu rasvete, popravku staze ili puta i po potrebi sprovođenje mera konzervatorske zaštite spomenika, spomen-ploče ili skulpturalnog dela.

Nepoznati počinioci krajem septembra su žutom bojom prefarbali šest slova na natpisu „Pilotima braniocima Beograda aprila 1941“, od kojih je „novo ruho“ dobio deo „Piloti“. Pre ovog incidenta, monument na Zemunskom keju poslednji put se na meti huligana našao početkom marta 2019. godine kada su lopovi ukrali 24 slova i uništili isti natpis.

Ovaj monument posvećen je stradalim avijatičarima koji su zajedno sa jedinicom protivvazdušne odbrane Kraljevine Jugoslavije branili prestonicu od bombi nemačkih aviona. Od jedanaestorice pilota većina je poginula, pošto su prethodno oborili više od 40 nemačkih letelica.

Tagovi:

Pročitajte još: