Zemunska škola šaha osvaja Ameriku

Za samo četiri godine izlaženja, zemunske ”gore list”, zemunski proizvod ”American chess magazine” uspeo je da postane prestižni šahovski dvomesečnik, koji se nestrpljivo čeka iz štamparije. Na sebe je skrenuo pažnju čim se našao u rukama šahovskih velemajstora, koji su mu bili i najbolja reklama, te je tako od 2017. godine do danas, iz leta u leto ovenčan laskavom nagradom Šahovskih novinara Amerike za najbolji šahovski magazin u svim kategorijama: za intervju, lokalnu takmičarsku reportažu, šahovsku analizu, edukaciju, ličnu priču o uspehu, prvi članak, kolumnu.

Iza ove štampanog uspeha iz snova stoji uigrana ekipa koju predvodi naš poznati majstor FIDE i dugogodišnji sportski urednik i novinar Josip Ašik. Magazin od materijala sa svih meridijana i vrhunskih saradnika ”pakuju” i opremaju u dizajn popularnih i čitanih life style časopisa formata ”Kosmopolitena”, ”Rolingstona” i ”Opre” majstori iz Zemuna, gde se i štampa.

”Ideja nam je bila da i od šahista i šaha napravimo svetski popularnu disciplinu, jer, realno, za šahovske velemajstore svi znaju, samo što nisu imali svoju reviju, svoju štampu koja bi ih i predstavila kako zaslužuju. Tržište u Srbiji je premalo, te se prefiks ”američki” u imenu magazina nametnuo kao pravo rešenje, koje je pogodilo ciljnu grupu”, delić tajne uspeha otkriva Josip Ašik.

Naravno da kao vlasnik magazina Ašik želi da se i Beograd nađe na naslovnoj strani, a s obzirom na to da se u prestonici upravo održava međunarodni šahovski turnir ”Serbia open 2021”, ocenjen kao najveći u Evropi,  na koji se, između ostalih,  prijavilo 50 svetskih velemajstora, sva je prilika da će pobednici promovisati zemlju domaćina, odnosno glavni grad.

”Tajna je i u uvezivanju – to su tajne zanata – naslovna strana 19. broja ”American chess magazine” sa harizmatičnom Anjom Tejlor Džoj  koja u popularnoj seriji ”Damin gambit” igra Bet Harmon vinula nas je u ”zvezdanu” štampu, u rangu ”Kosmopolitena”. Neočekivano, u sledećem je to uspela jedna priča o ulasku u svet šaha…”, o magiji kojom magazin osvaja čitalačku publiku širom engleskog govornog područja govori Ašik.

Ono što se u kolokvijalnom govoru pominje kao ”Zemunska škola šaha” kojoj pripadaju brojni velemajstori iz Zemuna moglo bi, takođe, da se nađe na stranicama čitanog šahovskog magazina. Jer u svetu globalnih komunikacija i svetska šahovska scena je ”na dlanu”, a probrana ciljna grupa šahista i zaljubljenika u ovu drevnu igru velemajstore doživljavaju na novi način – kao zvezde dostojne i slave i časti.

Uprkos činjenici da je zvanična adresa ”American chess magazine” u Teksasu, tamo je samo poštansko sanduče, a prava redakcija, gde se novina piše i štampa je u Zemunu.

Tagovi:

Pročitajte još: