ZEMUNSKE TAJNE Da li je u Tošinom bunaru bila lekovita voda?

Zemun je kulturno-istorijska i društvena celina smeštena na ušću Save u Dunav, sa Beogradom povezana mostovima ali i brojnim legendama. Iako su svi čuli za kuću Karamata, kulu Sibinjanin Janka i Tošin bunar, mnogi naši sugrađani nisu sigurni gde prestaje legenda, a počinje istorija protkana kroz nazive ulica u kojima su smeštene ove znamenitosti. Šta mislite, da li je voda u Tošinom bunaru zaista bila lekovita?

Nema studenta koji ne zna za Ulicu Tošin bunar – osim po studenstskom domu ona je poznata i po brojnim kafanama. Ipak, polemika nastaje oko pitanja da li je u bunaru bila lekovita voda. Ono što većina naših sugrađana nije znala je, ko je zapravo bio čuveni Toša.

– Toša je iskopao bunar, a šta je bio po zanimanju ne znam. Možda je bio lekar pošto se govori da je u bunaru bila lekovita voda – rekla je Anja Sarić, Beograđanka.

Ulica Tošin bunar dobila je ime po bunaru koji je iskopao trgovac Teodor Toša Apostolović.

Legenda kaže da je Toša imao bolesne oči i da nije mogao da pronađe lek, sve do jedne noći kada je sanjao čudan san.

Teodor Toša Apostolović imao je u Zemunu vinograde. Sanjao je da ispod njegovih vinograda protiče lekovita voda. Narednog jutra otišao je na vrh svog imanja i, kako bi rešio gde će kopati bunar, donosi odluku da gurne bure s vrha imanja, a tamo gde se ono zaustavi odlučio je da iskopa bunar.

Tagovi:

Pročitajte još: