Zemunske ulice sve više primamljive svetskim filmskim ekipama koje su u potrazi za dobrim kadrom

KADROVI prestoničkih ulica sve više postaju aktuelni i primamljivi za svetsku kinematografiju. Pa su tako nedavno kadrovi nastali prošle godine u Kosovskoj ulici i ispred Starog dvora prikazani u kultnom ostvarenju „Minamata“ sa slavnim DŽonijem Depom u glavnoj ulozi. Umesto u NJujorku i na Bruklinskom mostu, scene za novo filmsko ostvarenje, čija svetska premijera se tek očekuje, snimane su na Brankovom mostu.

Ugao Kondine i Svetogorske, prikazan je i u trenutno popularnom filmu „Toma“ koji je posvećen najvećem jugoslovenskom boemu Tomi Zdravkoviću, koji se u ovom kadru i na uglu ovih ulica prvi put susreće sa Beogradom. Takođe, nadležni iz Sekretarijata od početka godine izdali su 144 dozvole za zauzeće javnih saobraćajnica zbog ne samo za potrebe snimanja filmova, već i televizijskih spotova i reklama. Najviše molbi i zahteva nadležni su dobijali za ulice Mike Alasa, Uzun Mirkova i Cara Uroša na Starom gradu kao i za Ulicu braće Barišić u Zemunu.

– Osim zahteva za izmenu režima saobraćaja, stižu nam i zahtevi za parkiranje vozila tehnike u zoni snimanja – kažu nadležni u ovom sekretarijatu. – Neophodno je i da se prilikom podnošenja zahteva plate i određene administrativne takse a potom se dozvola se izdaje organizatoru snimanja.

Takođe, filmske ekipe boravile su i u Kosovskoj, Makedonskoj, Cetinjskoj, Nušićevoj ali i u Tadeuša Košćuška, Požeškoj na Banovom brdu, u Kralja Milana i na Terazijama kao i u Terazijskom tunelu. Osim užeg centra grada na listi traženih ulica su i one sa periferije. Pa je tako filmska rasveta stigla i do gročanskog naselja Vrčin i Grobljanske ulice, Batajničkog druma i Surčina

Ipak, iako su filmske ekipe nekad bile veoma interesantne stanarima, u čijim ulicama su snimani i holivudski kadrovi, danas imaju sve više zamerki. Smeta im buka, ali i stalno zauzeće kolovoza, zbog čega problem prijavljuju i nadležnim institucijama. Prijave stižu sa svih krajeva grada, a najviše iz dela Profesorske kolonije, gde stanari više nemaju razumevanja za filmadžije. Tim povodom su i nedavno prikupljali potpise za peticiju, koja nije urodila plodom.

PLAĆANJE PO KVADRATU ZAUZEĆA

TAKSE koje se podnose prilikom predaje zahteva za zauzeće kolovoza plaćaju se 5.413 dinara i 315 dinara, a zatim sledi i naknada koja se plaća po metru kvadratnom po danu snimanja. Ako se zauzima ulica kojom se kreću vozila javnog gradskog prevoza i ako to iziskuje i obustavu saobraćaja naknada je 129 dinara po metru kvadratnom, po danu. Za iste ulice ali za izmenjen režim saobraćaja naknada je 92,45 dinara, dok je za ulice kojima ne saobraćaju vozila javnog prevoza potrebno da producenti izdvoje 76,23 dinara.

Vecerenje novosti

Tagovi:

Pročitajte još: