Zemunski centar za pomoć porodicama pružio podršku 170 porodica

U Srbiji postoji pet centara za pomoć porodicama u riziku od izmeštanja dece – u Zemunu, Obrenovcu, Nišu, Kraljevu, Gadžinom Hanu. Samo u zemunskom centru prošle godine je podršku dobilo 170 porodica, odnosno oko 600 dece. Cilj je da se roditelji osnaže, a da dete odrasta u bezbednom okruženju punom ljubavi, kaže za RTS Maja Simić, saradnica za rad sa porodicama u SOS Dečijem selu.

Saradnica Centra za pomoć porodicama u Zemunu Maja Simić kaže za RTS da su glavni razlozi zbog kojih im se porodice javljaju loša materijalna situacija ili nestabilni prihodi, kao i izazovi u vaspitanju i podrška deci u obrazovanju.

Dodaje da se radi i sa socijalno ugroženim porodicama koje pripadaju nekoj nacionalnoj ili verskoj manjini, sa porodicama u kojima je neki član bolestan, u kojima je dete sa smetnjama u razvoju a roditelji ne znaju kako adekvatno da odgovore na njegove potrebe…

Metod centra je, ističe, da se mobilišu svi kapaciteti koje jedna porodica ima, da se ona poveže sa lokalnom zajednicom i uslugama koje tamo postoje, a sve sa ciljem da dete odrasta u sigurnom i bezbednom okruženju punom ljubavi.

Samo u tom centru tokom prošle godine podršku je dobilo 170 porodica, odnosno oko 600 dece, a Maja Simić poziva one koji smatraju da im je ovakav vid pomoći potreban da se jave.

Objašnjava i kako izgleda rad sa jednom porodicom.

„Oni dolaze kod nas na adresu i obavljamo informativni razgovor, kako bismo videli koji su to izazovi i kako bismo bili sigurni da li smo mi prava adresa za njih, da li mi možemo da im pomognemo, ili možemo da ih uputimo na neku od usluga u lokalnoj zajednici. Takođe, odlazimo i na teren kako bismo se i vizuelno uverili u kakvim uslovima porodica živi“, kaže Simić.

Podrška traje dve godine

Posle toga se sa porodicom sklapa ugovor, kojim se definišu zadaci i obaveze koje imaju obe strane tokom dve godine, koliko traje podrška centra.

„Mi se trudimo da osnažimo roditelje, ne da stvorimo zavisničku vezu i da se svaki put kada imaju problem obrate nama. Želimo da osnažimo njihove potencijale, kapacitete, da im pružimo veštine kako onda da se sami snalaze i pomažu svojoj deci“, rekla je Maja Simić i dodala da se u narednih tri do pet meseci porodica prati da bi se videlo kako se samostalno snalazi.

Napominje da jedan saradnik tog centra ne radi sa više od 20 porodica, kako bi uspeo maksimalno da se posveti svakoj od njih.

„To iziskuje dosta savetodavnog rada, individualnog, grupnog, sa decom, sa roditeljima, odlazak na teren, telefonski pozivi…“, rekla je Maja Simić.

Sa porodicama, kako kaže, rade profesionalci i profesionalke koji su izuzetno posvećeni svom poslu – psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, kao i oni koji mogu da pruže adekvatnu stručnu pomoć iz oblasti obrazovanja.

Sve informacije o radu centara mogu se naći na zvaničnom sajtu SOS Dečija sela, zatim u centrima za socijalni rad, lokalnim samoupravama i školama u mestima u kojima ovakvi centri postoje.

Rts

Tagovi:

Pročitajte još: