ZEMUNSKI KRAJEVI: Znamo ko je Prisli, on je romski pesnik

Elvis Prisli rame uz rame stao je sa Usnijom Redžepovom i Šabanom Bajramovićem u zemunskom naselju Bački Ilovik. Table sa novim imenima ulica pre oko nedelju dana osvanule su u ovom naselju stešnjenom između okretnice autobusa 18, Novog novosadskog puta i Prvomajske ulice. Ovaj deo Zemuna poznat je i po velikom buvljaku, gde je nedeljom moguće nabaviti raznovrsnu robu, rasutu po čaršavima i kutijama.- Pa, valjda znamo ko je Elvis Prisli – pričali su nam stanari ove ulice, gledali se i osmehnuli.I, ko je?

Poznati romski pesnik – pričali su nam, ni ne sluteći da je baš njihova ulica nazvana po kralju rok’n’rola!Tarabe koje se naslanjaju na sam asfalt uske ulice kriju različite kuće – neke su manje, siromašne, a neke su prave male vile. Ovaj kraj već pola veka poznat je kao romsko naselje, mada je stanovništvo izmešano i po nacionalnosti i po veri.

Zašto, zašto su nam skinuli table? Lepo je pisalo tamo Usnije Redžepove i Elvisa Prislija? – vikala je jedna starija gospođa.Prišli smo, kad ono zaista, dve nove table nedostaju, ostale su samo rupice od šrafova.Neko je ukrao, negodovali smo. A zna li ova gospođa ko je Prisli?- Naravno da znamo – priča zajedno sa komšijom koji se slatko nasmejao.- Ja sam rođena u Zemunu, znam ko su pevači i znam ko je Usnija Redžepova – ova baka bila je bliže odgovoru.Jedna žena hvata nas za ruku.

Bolje je bilo onako, zna se, 40 godina sam u Bačkom Iloviku, a sad treba da pamtim te pevačice – požalila se.Mnogima se promena naziva ulica ne mili. Moraju da menjaju dokumenta, a znali su dobro na kojoj su adresi – poznati Bački Ilovik sa svojim isprepletenim ulicama i kućnim brojevima od 1 do 99.- Nigde nema preko 99, što bismo menjali – pita se jedan čovek.Drugi samo odmahuju rukom – „Ma nek se zove i Sulja ako treba, isto nam je“.

Mene ne smeta vala, samo da smo živi i zdravi – dovikuje nam drugi komšija.U Bačkom Iloviku sada postoje ulice: Elvisa Prislija, Usnije Redžepove, Šabana Bajramovića, Renartova i Vide Pavlović.(Telegraf.rs)

Tagovi:

Pročitajte još: