Zemunski mali umetnički centar: Dokumentarni film „Ne treba mi ništa“

U Jugoslovenskoj kinoteci premijerno je prikazan dokumentarni film „Ne treba mi ništa“, nastao u saradnji Zemunskog malog umetničkog centra sa Institutom Gete i drugim partnerima. Vesnici i pokretači važnih društvenih fenomena, umetnici, među prvima su početkom pandemije napustili gradove i otišli u seoska područja. Tema filma je njihovo snalaženje u novoj sredini.

U doba kada je skoro sva komunikacija preseljena u virtueni prostor, umetnici koji su iz grada otišli na selo povezali su se više nego ikada. Raspitujući se i tragajući, predstavnici ZMUC-a pronašli su pedesetak drugih kolega koji su gradski život zamenili seoskim. Drumski film Ne treba mi ništa dokumentuje iskustva nekih od njih.

Ja mislim da smo celu Srbiju zahvatili. Najseverniji je bio Petrovaradin – Novi Sad, najjužniji je bio Pirot, najistočniji Bor i Zaječar, a najzapadnije Valjevo, i sve između toga“, kaže umetnički direktor Zemunskog malog umetničkog centra ZMUC Goran Denić.

„Meni je bila priroda inspirativna pogotovo u susretu njih sa tom prirodom. Namerno smo birali zimske mesece gde oni treba sad da se izbore sa tom prirodom, da spreme ogrev, da se snalaze u nekim okolnostima koje su za njih potpuno nove“, istakao je reditelj Marko Mamuzić.

Samostalno, ali i uz pomoć komšija, umetnici su, kako kažu, uspeli da se prilagode izazovnom životu u prirodi. Da je koronavirus samo ubrzao već započeti proces migracije iz prenaseljenih gradova u seoska područja, potvrđuje muzičar Aleksandar Lukić.

U staru očevu vikendicu otišao je i pre pandemije, koja je uticala na to da tamo preseli i ostatak porodice.

„Kad odete u prirodu vi ste mnogo opušteniji, sve je opuštenije, ništa vam nije važno jer sve što se dešava oko vas je apsolutni život koji je inspirativan u tom smislu da i vi živite opušteno, normalno u skladu sa izlaskom i zalaskom sunca, u skladu sa vetrovima, u skladu a kišom, a ne u skladu sa time koliko je danas poskupeo benzin“, navodi muzičar Aleksandar Lukić.

Na Jutjub kanalu Zemunskog malog umetničkog centra svi zainteresovani mogu da pogledaju kratkometražni dokumentarni film u kome umetnici u glas poručuju, osim prirode i svega što ona nudi čoveku – Ne treba mi ništa.

Tagovi:

Pročitajte još: