Pretraga
Close this search box.

Župnik iz Zemuna: Božić izaziva radost u svakom čoveku!

Župnik u Crkvi Uznesenja Blažene Device Marije u Zemunu Joza Duspara izjavio je danas da Božić izaziva radost u svakom čoveku zato što tako svedoči istini koja se dogodila pre 2.000 godina rođenjem Isusa Hrista.

„Tome su svedočile mnoge generacije pre nas sve do današnjeg dana. Danas smo mi odgovorni za prenošenje te istine, da je Božić važan za sve nas ljude, da se Isus Hrist rodio kao spasitelj sveta, da je Isus Hrist preuzeo čoveka palog u grehu“, rekao je Duspara za Tanjug. Na pitanje da li se proslava katoličkog Božića razlikuje od proslave pravoslanog, Duspara je naveo da u Beogradu ne postoji neki poseban način obeležavanja. „Običaji sa Božića su više vezani za sela. Normalno, vezani su i za pojedine narode. Sigurno da su puno življi i dublji običaju u Bačkoj gde je veliki deo stanovništva katoličke veroispovesti“, objasnio je Duspara.

Duspara je ukazao da se Božić slavi u krugu porodice.

„Kao najveći praznik, Božić se slavi u krugu porodice. To je sasvim logično, jer je Isus Hrist došao kroz porodicu, rodio se u porodici“, naveo je Duspara.

Govoreći o istoriji Crkve Uznesenja Blažene Device Marije u Zemunu, Duspara je naveo da je crkva stara 230 godina.

Duspara je objasnio da je na mestu Crkve Uznesenja Blažene Device Marije u Zemunu nekada bila stara oštećena džamija koju su sveštenici obnovili i pretvorili u katoličku crkvu.

„Ono po čemu se izdvaja ova crkva su orgulje, koje su veoma važne u liturgiji i one su građene ovde“, rekao je Duspara.

Dodao je da mnogi studenti sa Muzičke akademije dolaze u crkvu kako bi održavali koncerte i polagali ispite na orguljama.

Tagovi:

Pročitajte još: