U ZEMUNU POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK PALIMA U NARODNOJ REVOLUCIJI 1941-1945

Članovi Veća Gradske opštine Zemun Dragan Matijević i Ivan Morić položili su venac na Spomenik oslobodiocima Zemuna povodom 9.maja – Dana pobede nad fašizmom. U prisustvu brojnih udruženja boraca predstavnici SUBNOR-a održali su prigodan govor, a u programu komemoracije učestvovali su učenici OŠ ”Svetozar Miletić” i predsednica Književnog kluba ”Ivo Andrić” Darinka Marković.

Spomenik je posvećen poginulim stanovnicima Zemuna koji su se u Drugom svetskom ratu borili na strani partizanskog pokreta. Podignut je 1954. godine kao delo Jovana Kratohvila, vajara i nekadašnjeg profesora i rektora Univerziteta umetnosti u Beogradu. Spomenička celina se sastoji od postamenta i visokog stuba. Na donjem delu spomenika nalazi se reljef u bronzi na kome su prikazani vojnici NOB-a, a na vrhu je statua žene raširenih ruku. Na postamentu spomenika stoji sledeći natpis: ”Palim borcima u narodnoj revoluciji 1941-1945, građani Zemuna 1954”.

Pre 77 godina, 9. maja 1945. godine završen je Drugi svetski rat potpisivanjem Akta o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke. Sovjetski maršal Žukov i britanski general Teder ratifikovali su sporazum o nemačkoj kapitulaciji koji je dan ranije, u ime Trećeg rajha, potpisao nemački feldmaršal Kajtel.

Tagovi:

Pročitajte još: