Pretraga
Close this search box.

„Bustuj zdrave navike“: Vršnjačka edukacija o podizanju svesti o gojaznosti i u ovoj školi u Zemunu

Udruženje „Uvek zdrav stav“ pokrenulo je vršnjačku edukaciju u školama obuhvaćenim projektom „Bustuj zdrave navike“ koji je usmeren na podizanje svesti o gojaznosti i podsticanju zdravih navika kod dece u Srbiji, a uz podršku kompanije AstraZeneca.

Pet osnovnih škola u Beogradu: OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Dr Arčibal Rajs“, OŠ „Pavle Popović“, OŠ „Lazar Savatić“ i OŠ „Olga Petrov“ prve su se uključile u ovaj važan projekat u okviru kog će učenici viših razreda osnovnih škola proći obuku kako bi postali vršnjački edukatori. Nakon obuke, njihova uloga će biti da dele svoja znanja, iskustva i savete o zdravom načinu života i razvoju zdravih navika sa svojim vršnjacima.

Vršnjačka edukacija kao deo trogodišnjeg projekta „Bustuj zdrave navike“ teži da podstakne rešavanje jednog od gorućih problema u Srbiji

– gojaznost dece školskog uzrasta. Ova metoda ima brojne prednosti i važnost u oblasti obrazovanja i razvoja mladih, budući da se mališani lakše identifikuju sa svojim vršnjacima nego sa odraslima, što omogućava dublje razumevanje i prihvatanje poruka, razvoj komunikacionih veština, liderstva, empatije i samopouzdanja.

Koliki značaj ima pokretanje ovog projekta istakao je direktor za Srbiju kompanije AstraZeneca, Aleksandar Tripković:

-Fokus naše kompanije oduvek je bio na unapređenju zdravlja ljudi širom sveta, a upravo iz tog razloga realizujemo brojne projekte usmerene upravo ka mladima, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji. U poslednjim decenijama, suočavamo se sa sve većim izazovima vezanim za gojaznost kod dece što nas je podstaklo da pokrenemo ovaj važan projekat i pokušamo da, na nešto drugačiji način, pristupimo deci i roditeljima i ukažemo im na važnost sticanja zdravih navika već u ranom detinjstvu. Verujem da je odgovornost svih nas da se aktivno uključimo u rešavanje ovog problema i da zajedno sa partnerima i zajednicom radimo na stvaranju bolje budućnosti.

Gojaznost u detinjstvu predstavlja zdravstveno stanje koje sa sobom nosi ozbiljne posledice po fizičko i mentalno zdravlje, a pogađa sve više dece u Srbiji. Projekat „Bustuj zdrave navike“ ima za cilj da edukuje decu, ali i roditelje o značaju pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, kako bi se poboljšalo njihovo celokupno blagostanje. U narednoj godini, planira se proširenje programa vršnjačke edukacije na još deset škola širom Srbije.

Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Tagovi:

Pročitajte još: