Da li ste čuli za karling? Najbolji klub „Darum“ je iz Zemuna

Članica kluba „Daruma“ ovim sportom se bavi već preko 15 godina, a sam klub postoji preko deceniju.

U utorak se u Beogradu u hali Aleksandar Nikolić održalo Državno prvesntvo u Karlingu. Ovaj interesantan sport prvi put se pojavio na zimskim olimpijskim igrama 1924. u svetu je veoma poznat, ali je počeo da osvaja i srca Srba. U našoj zemlji postoji oko 7 klubova u kojima možete da trenirate ovaj sport, a jedan od najpoznatijih je klub „Darum“ iz Zemuna. Za Telegraf.rs članica kluba „Daruma“ Jelena Radović otkrila je detalje ove igre:

-Ovo je sport kojim mogu da se bave kako mlađi tako i stariji, njime možete da počnete da se bavite sa 5 i sa 55 godina. Ovim putem bih odmah volela da apelujem na mlade, da ih zainteresujem da probaju ovu vrstu sporta, s obzirom na to da je u pitanju ne samo sport, već i ozbiljna taktika – kaže Jelena.

– Trudimo se da budemo što aktivniji, s obzirom na to da nemamo terene, tj. staze na kojima bismo mogli da vežbamo – skrenula je pažnju Jelena i apelovala na izgradnju makar jedne staze.

Jelena Radović predstavila nam je i svoj tim, koji zajedno sa njom čine 4 dame koje uživaju u ovom sportu, a za Telegraf.rs govorila je i kapiten time Radmila Panzalović.

– Karling je prelepa igra, svaki tim ima po četiri igrača, može biti muški i ženski, cilj igre je da jedan od osam kamena koje timovi imaju na raspolaganju bude bliži centru mete koje bacamo – počela je.

Rada je dalje objasnila da sa obe strane terena postoje dva kruga, a sama dužina terena je 43 metara i kamenje se naizmenično baca sa jedne i druge strane. Ono što je u tenisu set, to je u karlingu end, a dok se svo kamenje ne izbaci, tj. po osam za svaku ekipu, i odredi koji je kamen bliži meti nije kraj igre. Postoji osam endova i koji tim ima više kamenja bližih meti on je pobednik.

– Imamo četke kojima pomažemo kamen da skrene ili nastavi putanju, imamo patike na kojima kližemo i na jednoj nozi imamo teflon koji nam pomaže da kližemo, a na drugoj je griper koji nam pruža stabilnost – objašnjava Radmila i dodaje da je ona zavolela karling jer je za nju to „šah na ledu“.

Tim „Darume“ je za naš portal i demonstrirao kako se povlače potezi i koja je oprema neophodna.

Na ovom Državnom prvenstvu ove dame imale su specijalnog gosta iz Škotske, zemlje iz koje potiče karling, koji je ledadžija i prvi put boravi u Srbiji. Džon nam je objasnio koliko je hala Aleksandar Nikolić pogodna za ovaj sport.

– Kada se stvara led za karling to je poput nauke, morate naći odgovarajuće okruženje, vlažnost u dvorani mora da bude savršena, kao i temperatura. U nekim dvoranama je teže kontrolisati uslove, ali najvažnija je okolina, mora se naći dobro mesto – rekao je Džon.

Ledadžija je otkrio i da naša hala nije baš najzahvalnija za stvaranje leda, ali je za njega to bio pravi izazov i uspeo je u tome.

Kao što smo na početku rekli, u utorak je počelo državno prvenstvo u karlingu i tim „Darume“ pobedio je tim „Taurinim“ sa 10 prema 2 u 7 endova i izborili su plasman za Evropsko prvenstvo 2024.

Tagovi:

Pročitajte još: