Delegacija Zemuna prisustvovala obeležavanju sedam vekova postojanja Gračanice

Културно-уметничко друштво ”Копаоник” из Лепосавића 10. октобра у Задужбини Илије Коларца организовало је вече посвећено седам векова постојања Грачанице, 700 година упокојења ктитора манастира Светог краља Милутина и 109. годишњици ослобођења Старе Србије, којем су, између осталих високих званица, присуствовали заменик председника Скупштине ГО Земун Сава Мишковић и уредница ”Земунских новина” Соња Јочинац.

О богатој вишевековној историји славне задужбине Светога краља Милутина, манастиру Грачаница, који је био и остао срце живота верног народа кроз векове, знамен дуговечности и симбол грађевинске узвишености и непревазиђене уметничке лепоте, под заштитом УНЕСКО, говорио је владика рашко-призренски Г. Теодосије.

Захвалнице КУД ”Копаоник” заслужнима за опстанак Срба на својим вековним огњиштима уручене су епископу рашко-призренском Г. Теодосију, директору Владине Канцеларије за Косово и Метохију др Петру Петковићу и Министарству културе и информисања Републике Србије.

У пригодном културно-уметничком програму приказани су филмови о манастиру Грачаници и на великој сцени Коларчеве задужбине изведене средњовековне игре и песме из свих крајева Косова и Метохије.

Tagovi:

Pročitajte još: