(FOTO) Nova železnička i drumska infrastruktura u Zemunu

У склопу изградње брзе пруге од Београда до Новог Сада и Суботице, на територији Градске општине Земун гради се нова железничка и друмска инфраструктура. На деоници Београд Центар – Стара Пазова пројектом је предвиђена комплетна реконструкција и модернизација грађевинске и електротехничке инфраструктуре са подизањем брзине на деоници Београд Центар – Батајница до 120 километара на сат, а од Батајнице до Старе Пазове до 200 километара на сат.

У оквиру пруге у Земуну биће изграђена два надвожњака у насељима Земун Поље и Батајница.

Надвожњак у Земун Пољу је армирано-бетонски, дугачак 300 метара, висок 10 и широк око 18 метара, док је бетонски надвожњак у Батајници дужине око 285 метара и ширине 12,5 метара.

Надвожњаци ће подићи ниво безбедности свих учесника у саобраћају, а са изградњом приступних путева убрзава се проток саобраћаја.

Подвожњак за теретни саобраћај гради се у Земун Пољу, и веза је са новом саобраћајницом у изградњи, дужине девет километара према Угриновцима.

Нове зграде са пратећом инфраструктуром граде се на станицама Земун и Батајница.

Такође, Земун ће добити и два нова уређена стајалишта у насељима Алтина и Камендин, док ће стајалиште у Земун Пољу бити комплетно реконструисано.

Свих пет стајалишта имају потходнике за пешаке и бициклисте, а дуж пруге постављени су панели и заштитна ограда, док је посебна пажња посвећена  и озелењавању трасе.

Пројекат брзе пруге од Београда до Будимпеште је договорен између Србије, Kине и Мађарске у оквиру глобалне иницијативе Kине ”Појас и пут”.

Радове на траси поред кинеског конзорцијума изводе и домаће фирме.

Планирано је да грађевински радови на деоници Београд – Нови Сад буду завршени до краја 2021. године.

Tagovi:

Pročitajte još: