(FOTO) U Zemun Polju mala sova ispala iz gnezda: Kako joj pomoći?

U Zemun Polju u naselju na opštini Zemun, mala sova ispala iz gnezda.

Kada se nađe na zemlji mladunca utine vrebaju razne opasnosti, kao što su psi i mačke. U slučaju da nađete mladunca na zemlji najbolja pomoć koju možete da mu pružite je da ga popnete na neku višlju granu drveta. To ćete najlakse uraditi tako što ćete naći neku dužu granu/motku, uhvatite mladunca (pazite da vas ne ogrebe oštrim kandžama – možete koristiti rukavice) i stavite ga na jedan kraj grane koji ćete potom podignuti što višlje u krošnju i sačekati da mladunac sam pređe na granu drveta. Dešava se, naravno, da mladunac opet padne ili da ga nakon par sati opet nađete na zemlji, i u tom slučaju samo ponovite postupak i opet ga podignite na drvo. Kao što smo već napomenuli, bez obzira što nije više u gnezdu, roditelji će nastaviti da doleću i da hrane mladunca.

Napomena: prilikom vraćanja mladunca na drvo potrudite se da ga vratite tamo gde ste ga i našli jer su mu roditelji u blizini. Osmotrite okolinu i poglednom pretražite krošnje kako bi utvrdili da li postoji vidljivo gnezdo, kao i da li su na granama obližnjeg drveća prisutni i drugi mladunci iz istog legla (može ih biti 3 do 7).

Osim ako mladunac nije vidno povređen (slomljeno krilo, noga i sl.), nikakva druga pomoć mu nije potrebna. U slučaju da mladunac jeste povređen, tek onda je neophodno da ga ponesete kući i kontaktiratirate:

Zavod za zaštitu prirode Srbije u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu.

Tagovi:

Pročitajte još: