Код угинулих лабудова u Zemunu откривен птичји грип

Авијарна инфлуенца изазвана вирусом подтипа H5N8 не преноси се са оболелих и заражених птица на људе, али може изазвати веома велике економске штете уколико се са дивљих птица пренесе на домаћу живину

Мртви лабудови који су откривени у Земуну, у близини Кеја ослобођења, били су заражени вирусом птичјег грипа. Управи за ветерину потврдили су присуство вируса авијарне инфлуенце (подтипа H5N8) и, осим код угинулих лабудова у Земуну, 6. октобра је откривено и код два лабуда у Борчи и у Ковилову (Бељарица) на Палилули. То не би требало да брине суграђане јер се овај сој, како сазнајемо, преноси код дивљих птица и живине. Иначе, има неколико сојева вируса птичјег грипа, а само су поједини опасни за човека.

Управа за ветерину донела је решења којима се спроводе мере у зараженом и угроженом подручју. Зараженим се сматра подручје од најмање три километра у полупречнику, а угроженим круг од најмање 10 километара у полупречнику од жаришта, односно локација на којима су пронађене угинуле птице.

– Авијарна инфлуенца изазвана вирусом подтипа H5N8 није зооноза, односно не преноси се са оболелих и заражених птица на људе, али може изазвати веома велике економске штете уколико се са дивљих птица пренесе на домаћу живину. Основне превентивне мере које се предузимају да би се спречила појава и ширење ове заразне болести јесу спровођење активног и пасивног надзора, односно контроле здравственог стања живине у потенцијално ризичним подручјима близу водених површина са дивљим птицама, затварање живине у објекте, спречавање директног и индиректног контакта између дивљих птица и живине и подизање биосигурносних и хигијенских мера на газдинствима – кажу у Управи за ветерину.

Ради спречавања ширења и сузбијања болести, обавезна је пријава сваког случаја угинуле дивље птице на природним стаништима и воденим површинама, као и пријава повећаног угинућа или знакова болести код живине и птица на газдинству, надлежном ветеринарском инспектору или ветеринару.

За време трајања мера у зараженом и угроженом подручју обавезно је затварање домаће живине и птица у објекте на газдинству, а забрањено је одржавање сајмова живинарства и украсних птица, као и промет живине, јаја, меса и изнутрица пореклом од живине са зараженог подручја.

Петнаестак угинулих птица откривено је прошле седмице у Јојкићевом дунавцу, Кишвари, Визељу и у Бељарици, али изгледа да угинулих лабудова има још на неким локацијама.

– Добили смо информацију да угинулих лабудова има у Илићевом дунавцу који се налази крај Панчевачког пута, али и у форланду код Беле стене, због чега данас идемо да и то проверимо. У подручју Бељарице успели смо да уклонимо три лабуда откривена близу обале, али остало је шест угинулих птица ове врсте у води које у петак није преузела „Ветерина Београд”. Због тога апелујемо на људе из „Србијашума” да обезбеде чамац јер је област Бељарица у њиховој надлежности, да би се пришло угинулим птицама. Такође, молимо и ловце да због ове ситуације обуставе ловну сезону – рекао је Зоран Јанковић из Удружења „Еко-Панчевачки рит” које је прво дошло до информација о помору птица и алармирало јавност.

Авијарна инфлуенца (птичји грип) је акутна висококонтагиозна болест домаћих и дивљих птица. Узрочник болести је вирус који спада у вирус типа А са 144 серотипа. На вирус птичјег грипа осетљиви су пилићи, ћурке, бисерке, препелице, голубови, јаребице, нојеви, емуи, патке, гуске, фазани, кавезне птице и велики број дивљих птица. Примарни резервоар овог вируса су водене птице, а вектори, односно преносиоци, могу да буду свиња, човек, глодари и мачке.

Politika

Tagovi:

Pročitajte još: