Krađa struje u Zemunu oпаснa за лопове, али и за пролазнике

Откривено више црних тачака на Палилули, Звездари, Вождовцу, Новом Београду и у Земуну. – Годишње се открије десетак локација са нелегалним прикључцима на инсталације

Крадљивци струје из Умчара који су се досетили да свој посед осветле енергијом закинутом од стубова јавне расвете пре неколико дана су долијали. Фактор среће њих није послужио, али да многе њихове „колеге по неделу” струју и даље не плаћају и троше је на „дивље” очигледно је у великом броју насеља где се могу уочити обијени поклопци на канделабрима и жице развучене преко пешачких и бициклистичких стаза. Лопови су универзална појава на свим градским општинама, али у последње време, како кажу из ЈКП „Јавно осветљење”, откривено је више „црних тачака” на територији Палилуле, Звездаре, Вождовца, али и Новог Београда и Земуна.

– На годишњем нивоу детектује се десетак локација на којима је спорадично нелегално прикључење на инсталацију јавног осветљења. Овај годишњи просек односи се на територију централних градских општина. Пошто је обезбеђивање јавне расвете у општинама Сурчин, Обреновац, Барајево, Младеновац, Лазаревац, Сопот и Гроцка од јануара претходне године у надлежности нашег предузећа, у прилици смо да изнова откривамо нове спорне локације – кажу из „Јавног осветљења”.

У разоткривању ових недела рачуна се у великој мери на сарадњу савесних грађана који би, уколико уоче нелегалне прикључке на мрежи јавне расвете, требало да позову контролно-командни центар овог јавног предузећа и остале службе које су надлежне. Да би се стало на крај лоповлуку, и њихови запослени контролишу град периодично, како по устаљеним, али и нетипичним рутама.
А то је све важно да би се предупредиле последице оваквих недела.

– Најупадљивији аспект материјалних губитака изазваних на овај начин односи се на крађу електричне енергије са јавне потрошње коју је могуће идентификовати одговарајућим мерењима. Мање видљива је штета нанета власнику јавне имовине и субјекту који је одговоран за одржавање система јавног осветљења. Јер, поступак нелегалног искључења са инсталације и враћање у првобитно стање значи ангажовање људских и техничких капацитета, као и механизације. У великом броју случајева неопходно је и реализовати потпуно ново техничко решење неометаног функционисања инсталације који ће је учинити неприступачном за прекршиоце, како би им она остала ван дохвата руке да се нелегалне радње не би понављале – кажу из „Јавног осветљења”.

Међутим, трошкови оваквих поступака често и не могу да се изразе у новцу. У којој валути, на пример, описати страх деце која се по мраку враћају из школе јер су светла „угасили” крадљивци струје?

– Недавно је у једном земунском нехигијенском насељу, због прикључења неколико појединачних потрошача на више стубова јавне расвете, настало варничење наочиглед пролазника. Утврђено је да је привремена инсталација, услед повећаног оптерећења, угрозила рад инсталације јавног осветљења. То је утицало на квалитет електричне енергије у локалној мрежи, али смо прикључак демонтирали по хитном поступку – илуструју из ЈКП „Јавно осветљење”.

Нема сумње да је велики број крадљиваца на овакве подухвате натерала мука и немаштина. Али, да то и није тако сведоче и новински написи према којима су пре три године у једном граду у унутрашњости раскринкани преступници који су били далеко од социјално угрожених, а струју са расвете су крали да би осветљавали и грејали фарме пилића, пластенике, па чак и приватне паркинге и магацине.

Најчешће потпуно нестручни у оваквим подухватима, преступници заборављају и на ризик који са собом носе овакве врсте „уштеде”.

– Појединци који се одлуче на овакве нелегалне радње вероватно се не би усуђивали да то раде да су свесни опасности која вреба због нестручног руковања електроинсталацијом. Осим личне безбедности прекршиоца, овде је угрожена и јавна безбедност, односно случајни пролазници који се нађу у непосредној близини места прикључења, а могли би ненамерно доћи у контакт са модификованом инсталацијом. Какве могу бити потенцијално инцидентне ситуације зависи од микролокације нелегалног прикључења, употребљеног кабловског прибора и опреме, као и услова спољашње средине – прецизирају из „Јавног осветљења”.

Politika

Tagovi:

Pročitajte još: