MADLENIANUM – MESTO SUSRETANJA VEĆ ČETVRT VEKA

Opera i teatar ”Madlenianum”, od ove sezone u statusu ustanove kulture, obeležiće svoj dan u 25. godini rada 26. januara u 19.30 časova poslednjom scenskom premijerom – operom ”Turandot” Đakoma Pučinija, kao i osvrtom na prvu izvedenu operu ”Tajni brak” Domenika Čimaroze iz 1999. godine. U obema je u naslovnoj ulozi Jasmina Trumbetaš Petrović.

U poslednjih pet godina u Madlenianumu su premijerno izvedene 24 predstave. Mjuzikl ”Jadnici” izveden je više od sto puta.

Produbljene veze i izuzetna koprodukcijska saradnja karakterišu minuli period sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Uprava Madlenianuma planira da pozitivno odgovori na poziv Sekretarijata za kulturu RF za uspostavljanje čvršće kulturne saradnje između dve zemlje, koja sa Operom Sankt Peterburga traje duže od dve decenije, a nastavljeni su i uspostavljeni odnosi i razmena sa Novom beogradskom operom, Narodnim pozorištem iz Niša, novosadskim Pozorištem mladih, subotičkim Narodnim pozorištem, Temišvarskom operom i više beloruskih pozorišta.

Produkcija Maldenianuma gostovala je u Sankt Peterburgu, Temišvaru, Minsku, Beču, sve do Južne Amerike (”Hazarski rečnik”), kao i na prestižnim svetskim festivalima – na mnogima u zemlji i inostranstvu osvojene su značajne nagrade.

Zahvaljujući maksimalnim uslovima koje Madlenianum pruža izvođačima, na scenu su se vratili tenor Zoran Todorović i bariton Željko Lučić, a nastupile su i Marija Guljetina i Ksenija Janković.

Strategija kreativne politike orijentisana je ka mladim talentovanim umetnicima, koji su stasavali u svetski poznate izvođače, poput operskih pevača Save Memića, Marka Pantelića, Aleksandra Jovanovića, a Madlenianum je uvek otvoren za njihov povratak u Srbiju.

Mladi direktor Andreja Rackov nastavlja stopama svojih prethodnika, čineći scene Madlenianuma jedinstvenim oazama susretanja sa atraktivnim i vrhunskim umetničkim sadržajima za publiku probranog ukusa.

Na popularizaciji predstava učinjeno je mnogo, a novina su i vrednosni vaučeri za dve osobe, po pristupačnim cenama.

Tagovi:

Pročitajte još: