Mapiranje romskih naselja u Zemunu

У оквиру подршке коју Граду Београду пружа Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ кроз индивидуалну меру ”Приступи интегрисаног градског развоја за инклузију Рома и Ромкиња”, кроз Радну групу за идентификовање одрживих приступа у решавању статуса подстандардних (нехигијенских) насеља на подручју престонице Градска општина Земун била је 14. октобра домаћин састанка одржаног у општинској Канцеларији за младе.

Састанку су осим пројектног менаџера ГИЗ-а Дејана Марковића и истраживача Тање Јакоби присуствовали чланови Већа ГО Земун Владимир Костић и Ђорђе Дукић, в.д. начелника општинске Управе Јелена Врањевац, експерти за урбанизам и социјалну инклузију из општине и Центра за социјални рад и педагошки асистенти земунских основних школа ”Раде Кончар”, ”Гаврило Принцип”, ”Бранко Пешић”, ”Бошко Палковљевић Пинки”, ”Сутјеска”, ”Илија Бирчанин” и ”Петар Кочић”.

За потребе мапирања ромских насеља анкетирани су учесници и  ажуриране  бројке и пресек ситуације из прве руке.

Када се прикупе и обраде сви релевантни подаци из 17 градских општина, приступиће се изради стратешког документа, као и акционог плана за инклузију Рома у Београду, а планска документа ће потом припремати и општине.

На територији Земуна живи више од 10 хиљада Рома у условима који су значајно унапређени од последњег пописа становништва, а евидентирано је и даље постојање пет нехигијенских насеља у ”урбаним џеповима”, као и на ободима земунских насеља. У протеклој деценији учињени су значајни помаци у образовању, запошљавању и укључивању Рома и Ромкиња у живот заједнице

Tagovi:

Pročitajte još: