Novogodišnja čestitka Predsednika opštine Zemun

Poštovani građani Zemuna, Želim vam srećnu i uspešnu predstojeću godinu, želim vam dobro zdravlje.Ovo je i prilika da vam kao predsednik GO Zemun podnesem kratak izveštaj o svemu što je urađeno i da vam se zahvalim na predlozima za budžet koje ste nam dali u prošloj godini i koje smo uspeli da podržimo i realizujemo. Zahvaljujemo vam se i na predlozima za 2022. godinu, kao i na smernicama u kom pravcu treba da razvijamo naš Zemun kako bi postao još bolje mesto za život. Trenutno se u Zemunu radi desetak kapitalnih projekata čija vrednost prelazi 50 miliona evra. To su projekti koje finansiraju Vlada Republike Srbije i Grad Beograd, poput izgradnje fabrike vakcina ”Sinofarm” sa pratećim saobraćajnicama i komunalnom infrastrukturom, gde se formira i nova privredna zona.  

Ponosni smo što je završena Batajnička petlja, kao i obilaznica oko intermodalnog terminala, koja povezuje naselje Šangaj sa centrom Batajnice, ali i sa Zemunom i Beogradom. Očekujemo završetak radova na pružnom prelazu, odnosno nadvožnjaku preko brze pruge Beograd-Novi Sad u Batajnici. Pred nama su projekti izgradnje Batajničkog bulevara i proširenja Batajničkog druma.

Svedoci ste da su radovi na kompletnoj rekonstrukciji Ulice Kej oslobođenja uveliko u toku, kao i na rekonstrukciji i izgradnji kanalizacione mreže u Starom jezgru Zemuna kojima je obuhvaćeno tridesetak ulica u dužini od 6,6 kilometara.Uz rekonstrukciju Keja oslobođenja biće rekonstruisane – kaldrmisane i ulice Kosovska, Beogradska, Davidovićeva, Preradovićeva i dr Petra Markovića.

Udruženjem arhitekata Srbije radimo na projektu produžetka Zemunskog keja do Pupinovog mosta. U pitanju je dužina od 2,7 kilometara, odnosno 22,2 hektara zemljišta. Ovaj potez je različite konfiguracije i zato je veoma važno da se nađe najoptimalnije rešenje koje je u skladu sa planom detaljne regulacije za ovaj prostor. Vraćamo stari izgled Zemunu. Završetkom radova u ulicama Sibinjanin Janka, Klaoničkoj i Despota Đurđa biće kompletno zaokružena rekonstrukcija putne infrastrukture u Starom jezgru Zemuna, gde su, počevši od Gospodske ulice i Magistratskog trga, pa sve do Grobljanske, ulice  popločane i kaldrmisane. U okviru uređenja centralnih zemunskih ulica radiće se rekonstrukcija ulica Zmaj Jovine, Fruškogorske i Njegoševe.

Takođe, urađen je projekat za kompletnu rekonstrukciju Glavne ulice i Avijatičarskog trga. Radovi će početi na proleće 2022. godine. Zgrada Komande vazduhoplovstva je jedan od arhitektonskih bisera Zemuna. Za ovaj objekat završena je projektno-tehnička dokumentacija. Radovi će se izvoditi fazno. Jedan od važnih projekata za građane Zemuna koji će rešiti dugogodišnji problem manjka parking mesta u centralnoj zoni Zemuna jeste izgradnja podzemne garaže ispred SC ”Pinki”. Garaža će biti kapaciteta 160 mesta i biće urađen plato ispred sportskog centra.   Kako je ”Pinki” vraćen u okrilje Grada Beograda, ovaj sportsko-kulturni centar biće rekonstruisan i građanima Zemun na raspolaganju u punom kapacitetu.

Jedna od najstarijih obrazovnih institucija u Srbiji, Zemunska gimnazija je kompletno rekonstruisana, a u toku je rekonstrukcija i dogradnja Osnovne škole ”Svetislav Golubović Mitraljeta” u Batajnici. Ono što nas očekuje je rekonstrukcija fasade Osnovne škole ”Majke Jugovića” koja je sagrađena 1899. godine i koja predstavlja još jedan spomenik kulture. Opština finansira izradu projekta rekonstrukcije fasade škole. Pokrenuli smo inicijativu za izgradnju srednje škole u Batajnici i izgradnju još jedne škole u naselju Altina, kao i za proširenje kapaciteta obdaništa u svim naseljima.

Očekuje nas i rekonstrukcija zgrade Centra za socijalni rad koji se nalazi u Ulici Aleksandra Dubčeka 2. U Ugrinovcima je izgrađena Zdravstvena stanica i uskoro će biti građanima ovog dela Srema dostupna upotpunjena zdravstvena zaštita. Pokrenuli smo inicijativu za proširenje Ambulante u Batajnici, rekonstrukciju centralne zgrade Doma zdravlja, kao i Zdravstvene stanice ”Donji grad”. U kontinuitetu je rađeno na revitalizaciji saobraćajnica i asfaltiranju nekategorisanih puteva u svim naseljima. U 2022. nastavljamo sa radovima na putnoj infrastrukturi, koja uključuje i izgradnju nedostajućih trotoara. Kako bi bile smanjene saobraćajne gužve, inicirali smo izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nadvožnjaka na potezu ulica Ugrinovačka, Pazovački put – Dobanovački put. U narednoj godini očekuje nas veliki projekat izgradnje vodovodne mreže u naselju Šangaj, i rekonstrukcija uličnih kanala i ćuprija, a inicirali smo rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove vodovodne mreže u naselju Altina. Izvesno je i da će na proleće 2022. godine početi radovi na izgradnji groblja u Batajnici sa pristupnim saobraćajnicama, dok je za groblje u Ugrinovcima urađen urbanistički projekat. Usvajajući vaše predloge nastavićemo da uređujemo parkovske i zelene površine, i planirani su radovi u naselju Vojni put, a u toku je i izrada projekta za dečija igrališta u Tršćanskoj, Nušićevoj i Dr Nedeljka Ercegovca

Inicirali smo izgradnju sportske hale u Šangaju, a Zemun treba da dobije i otvoreni bazen i igralište. Zemun je oduvek bio prepoznatljiv po vrhunskim sportistima, zato nastavljamo tu tradiciju pomažući rad sportskih klubova, naročito razvoj školskog sporta. Opština je pokrovitelj međunarodnih turnira, a jedan takav je dečiji fudbalski festival ”Dragan Mance Kup”.

Ponosni smo na činjenicu što nas pandemija nije omela da zajedno sa udruženjima i pojedincima realizujemo mnogobrojne i raznovrsne programe, od galerijskih postavki, tribina, predavanja, prezentacija do izdavaštva, i tako nastavimo da budemo čuvari kulturne baštine Zemuna.

U 2022. zajedno učinimo da ZEMUN BUDE JOŠ BOLJE MESTO ZA ŽIVOT!

SREĆNA NOVA GODINA! Gavrilo KovačevićPredsednik Gradske opštine Zemun

Tagovi:

Pročitajte još: