ODRŽANA KONFERENCIJA I IZLOŽBA ”PROŠLOST-SADAŠNJOST-BUDUĆNOST- JEVREJSKI LOGOR ZEMUN I PRIHVATNI LOGOR ZEMUN”

У оквиру Дана европске баштине, под покровитељством Градске општине Земун, 18. и 19. септембра у Великој сали КЗМ Земун, одржана je Конференција са пратећом изложбом под називом ”Прошлост-   садашњост-будућност – Јеврејски логор Земун и Прихватни логор Земун” у организацији Јеврејске општине Земун. На почетку сусрета, пригодним програмом, добродошлицу свима пожелели су ученици Музичке школе ”Коста Манојловић”: Дијана Благојевић на флаути и Вук Вукајловић на гитари.

Госте на отварању изложбе и почетка рада међународне конференције поздравили су аутор пројекта и председник Јеврејске општине Земун Ненад Фогел, Игор Гинзберг, изабрани (неуписани) председник Савеза јеврејских општина Србије, Слободан Мандић, помоћник директора Историјског архива Београда и председник Скупштине општине Земун Мирослав Гајић, који је свечано отворио изложбу и означио почетак рада конференције.

”Општина Земун је увек партнер и у целости подржава све пројекте Јеврејске општине Земун, нарочито оне који негују културу сећања на жртве, као основу да се догађаји из прошлости не забораве, како се не би поновили”, истако је Гајић, нагласивши важност дводневне конференције, у којој учествују релевантни истраживачи бавећи се страдањима становништва током Другог светског рата на територији Србије, нарочито темом страдања Јевреја, Срба и Рома у логорима на такозваном ”Старом сајмишту”.

Пратећа изложба ”Јеврејски логор Земун”, аутора Ненада и Милана Фогела и др Милана Kољанина, поводом 80 година од отварања логора била је увод у разговор о два логора која су током Другог светског рата била смештена на простору Београдског сајма.

Првог дана рада, у преподневној сесији, своје радове су представили Милан Фогел, писац, новинар и публициста из Израела, др Милан Kољанин, историчар из Београда, академик др Иво Голдштајн из Загреба и др Драган Цветковић из Музеја жртава геноцида, такође био је представљен и  рад професора др Јована Бајфорда из Велике Британије.

У поподневној сесији посетиоцима се обратио др Милован Писари историчар из Београда, а представљени су и радови др Сање Петровић Тодосијевић историчарке из Београда и Александра Нећака, члана извршног одбора Јеврејске општине Земун.

Другог дана конференције уприличен је разговор са гостом из Загреба академиком Ивом Голдштајном. У једносатном излагању и разговору са присутнима било је говора углавном о данашњој перцепцији улоге логора Јасеновац у хрватској јавности, али и о бројним другим темама које су интересовале посетиоце.

Циљ и задатак конференције је да се кроз излагања учесника добије увид шта је био Јеврејски логор Земун, касније Пролазни логор Земун, као и докле се стигло са реализацијом формирања Меморијалног музеја сећања на локацији Старог сајмишта, Топовских шупа и свих осталих места страдања Јевреја, Срба и Рома у околини Београда током Другог светског рата, као и да се отклоне разне дилеме везане за постојање логора на територији Земуна, мисли се на 1941, када је то био део Земуна. Широј јавности, између осталог, пружене су информације да Јеврејски логор Земун нису отвориле окупационе снаге које су држале Земун (НДХ и Немачка), већ да је то логор у који су Немци затварали Јевреје са њиховог окупационог подручја: Банат и централна Србија. Kасније су у  Прихватном логору Земун затварани Срби и осталим антифашисти са подручја НДХ и Србије, као и  преостали Јевреји са Kосова и Метохије, и са подручја Сплита.

Резултати конференције биће представљени на сајту Јеврејске општине Земун и у Зборнику радова учесника конференције, а пратећа изложба се у Галерији КЗМ у Косовској 9 може посетити до 25. септембра.

Tagovi:

Pročitajte još: