Počinje gradnja podzemne garaže kod „Pinkija”

Novo parkiralište biće izgolitikarađeno na površini od 5.407 kvadratnih metara i imaće jednu podzemnu etažu sa 150 parking-mesta, a radovi bi trebalo da budu okončani za 18 meseci

Gradnja podzemne garaže „Pinki”, koja se već duže najavljuje, konačno počinje. Na to navodi jučerašnje saopštenje „Parking servisa” u kome ovo preduzeće apeluje na vozače da, zbog početka radova na podzemnoj garaži u ovom delu Zemuna, izmeste vozila sa platoa Sportskog centra „Pinki” najkasnije do sutra do 22 časa.

– Radnici „Parking servisa” će u toku vikenda na vozila parkirana ispred hale „Pinki” postavljati flajere sa obaveštenjem o početku radova da bi vozači blagovremeno mogli da izmeste automobile sa platoa. Dizalice „Parking servisa” će vozila, koja u nedelju posle 22 časa ostanu parkirana na platou Sportskog centra „Pinki”, preneti na slobodno parking-mesto. Informaciju o lokaciji prenetog vozila vozači mogu dobiti na broj telefona 011/3035-400 – poručuju iz ovog preduzeća.

Iz „Parking servisa” podsećaju da će nova podzemna garaža „Pinki” biti izgrađena na površini od 5.407 kvadratnih metara. Ona će imati jednu podzemnu etažu sa 150 parking-mesta, od kojih će osam biti za vozila osoba sa invaliditetom, koja će se radi njihovog lakšeg kretanja nalaziti u blizini ulaza i izlaza i pešačkih staza. Osim najsavremenijeg sistema automatike, garaža će biti opremljena i „sprinkler” sistemom za gašenje požara, imaće video-nadzor, kao i obaveštenja o broju slobodnih parking-mesta.

– Plato iznad garaže biće kompletno sređen i delom će biti uređen kao zelena površina, a delom kao prostor za pešake. Predviđeno je da izgradnja garaže traje godinu i po dana – naglašavaju u „Parking servisu”.

Kako su prethodnih meseci isticali u gradu, garaža će imati ulaz iz Ulice gradski park i izlaz u Nemanjinoj ulici. Zelene površine i popločavanje platoa, kako je najavljivano, biće urađeni prema projektu iz polovine sedamdesetih godina prošlog veka. Ranije je napomenuto da će biti sačuvan i drvored u Nemanjinoj uz dodatno popunjavanje novim sadnicama.

Prema prvobitnim planovima, podzemna garaža u ovom delu grada trebalo je da ima znatno više parking-mesta, ali se od toga odustalo kada je utvrđeno da ne može da se kopa previše duboko zbog podzemnih voda i blizine Dunava.

Gradnja garaže će, ukazivano je prethodnih meseci, koštati oko 700.000.000 dinara, a novac obezbeđuje „Parking servis”. Kako su u januaru, kada je raspisan tender za izbor izvođača, kazali u ovom preduzeću, novac kojim građani plaćaju parkiranje ulagaće u izgradnju novih objekata i povećanje parking-kapaciteta.

Početkom 2022. najavljeno je da će gradnja zemunske podzemne garaže krenuti u martu i da će ona biti jedna od četiri koje će se graditi od ove godine. Ostale tri, čiji početak gradnje za 2022. su u januaru pominjali u Starom dvoru, jesu garaže u Skerlićevoj, Fruškogorskoj i Vlajkovićevoj ulici.

Tagovi:

Pročitajte još: