Riznica sveže i ukusne ribe – Zemunska pijaca

Zemunska pijaca najbolje je mesto za kupovinu sveže ribe jer ima veoma bogatu i raznovrsnu ponudu

Beograd je zasigurno jedan od najlepših evropskih gradova i svakako jedna od retkih prestonica koja se može pohvaliti brojnim gradskim pijacama.

U sastavu JKP „Gradske pijace“ na teritoriji grada posluje čak 30 pijaca, koje su autenične i privlačne svaka na svoj način. One imaju svoju dušu, istoriju i verne kupce.

Za stanovike grada one su veoma značajne, jer se na njima redovno snabdevaju kod svojih omiljenih domaćina koji svežu robu donose iz svojih bašti iz svih delova Srbije. Beograđani će vam reći da se najbolje i najsvežije voće i povrće pazari na pijacama, ali i da na njima možete naći i odličnu ribu, sir ili mesne proizvode.

Sa puno strasti će pričati koja je pijaca najbolja, po pravilu to je ona koja je najbliža njima jer tu već imaju omiljene prodavce i tezge. Oko pijaca se nalaze brojne zanatske radnje, pa uz kupovinu možete završiti još dosta posla – popravki, prepravki, ali i porazgovarati sa prijateljima uz kafu, a kada dođe vreme posta, slava, praznika i porodičnih okupljanja.

Naime, među šarenolikim pijaca koje se nalaze u okviru JKP „Gradske pijace“ jedna privlači posebno mesto i posebnu pažnju – Zemunska pijaca koja se može pohvaliti time da snabdeva, svežom rečnom ribom, ceo Zemun, Novi Beograd, ali i šire. Ko jednom dođe i proba svežu ribu iz Zemuna, uvek se vrati po još.

Zemunska pijaca je nadaleko poznata po najboljoj ponudi sveže rečne ribe. U modernom prostoru na urednim tezgama svakog jutra kupce čekaju tri tone ribe.

U zoru, čak i pre nego što se razdani, prvi na Zemunsku pijacu stižu alasi i donose bogati noćni ulov iz Dunava. Tri tone sveže ribe već od 3.30 čeka kupce. U bazenima se prćakaju šarani i somovi, na tezgama je svež smuđ, a šnicle tolstolobika i amura spremne su za pečenje.

Alasi su zahvaljujući menadžmentu JKP „Gradske pijace“ preseljeni u novi prostor, koji izgleda poput modernih tržnica. Sada imaju velike čiste bazene za ribu i uredne otvorene tezge.

Tradicija stara više od veka je da se riba kupuje na pijaci u Zemunu. Današnji alasi su se prilagodili modernim domaćicama, pa im kompletno pripremaju ribu. Očiste je, iseku i upakuju tako da riba može pravo u tiganj ili pleh. Sva riba na pijaci u Zemunu je rečna i sveže ulovljena. Zemunska pijaca, jednostavno, nema konkurencije, što se tiče sveže ribe.

Tagovi:

Pročitajte još: