SLAVA BOGORODIČINE CRKVE U ZEMUNU

Црква Рођења Пресвете Богородице у Земуну обележила је 21. септембра храмовну славу Малу Госпојину. Овај саборни Храм и данас је центар црквеног живота, као што је од дана градње 1780. године, био за српску, цинцарску и грчку заједницу у Земуну, када је основана друга по реду земунска парохија. Храмовној слави, литургијском и молитвеном сабрању присуствовали су председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, представници институција, као и многобројни грађани Земуна.

Преузимањем дела славског колача, Градска општина Земун биће домаћин храмовне славе следеће године, настављајући тако традицију свечара.

Храм је рађен по пројекту архитекте Маурицијуса Рабла, а извођач радова је био Јозеф Фелбер. Иконостас, рад новосадског пилтора Аксентија Марковића, постављен је у храм 1788. године. Звоник и фасада су обновљени 1979. године. У протеклих неколико десетина година радило се на генералној оправци екстеријера и ентеријера храма и Српског дома.

У порти Богородичиног храма Србска црквена општина земунска саградила је 1822. године нову школску зграду, тада највећу у граду, да би се на том месту, по плановима земунског архитекте Косте Атанасковића Станишића сазидао Српски дом. Освећен је руком српског патријарха Лукијана Богдановића 1909. године. У једном крилу здања налази се парохијски дом, а у другом, од 2019. године смештен је Архив Српске Православне Цркве.

Поводом јубилеја, 240 година молитвеног и службеног постојања, 2020. године манастир Хиландар даровао је саборном земунском храму иконе Пресвете Богородице Јерусалимске и Богородице Тројеручице са Хиландара.

Tagovi:

Pročitajte još: