U BUSIJAMA OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA STRADANJE I PROGON SRBA

У земунском насељу Бусије обележено је 26 година од почетка хрватске војно -полицијске акције ”Олуја” током које је из Хрватске протерано више од 250 хиљада, а убијено и нестало више од две хиљаде Срба. На централној државној манифестацији обележавања Дана сећања на страдање и прогон Срба, минутом ћутања одата је почаст свим жртвама ”Олује”, а присутнима су се обратили председник Републике Србије Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

По први пут на обележавању овог тужног Дана окупљеном народу су представљени преживели логораши, међу којима је била и Јелена Бухач, узор за главни лик филма ”Дара из Јасеновца”.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић је истакао да не треба очекивати признање света за наше жртве, а онима који у региону покушавају да прекрајају историју поручујемо да ћемо чувати своју земљу и народ, да неће више бити Олује и Бљеска, да је то завет који смо дали, који чувамо, али да се нећемо извињавати ”онима који су убијали десетине и стотине хиљада Срба”.

Председник Вучић је подсетио на оно што се почетком августа 1941. године десило Љубану Једнаку, Србину из Глине, као једином преживелом сведоку покоља две хиљаде Срба у глинској Цвркви, који је и 1995. године, такође почетком августа морао да бежи пред истим злом.

У Србији је, како је нагласио, ”стасала генерација деце из избегличких колона која данас проноси славу свога народа у науци, у култури, у спорту, па и у политици. Наша мисија је срећна будућност за нас и за ново покољење”!

Парастос за све страдале служио је патријарх српски Порфирије са архијерејима, који је позвао народ на молитву за све жртве, на незаборав страдалих ближњих без мржње и злопамћења, јер ”наш народ је толико пута баш кроз жртву освајао искуство слободе и васкрсења”.

Програм на бини пред 15 хиљада грађана био је потресно сведочанство страдања српског народа на просторима Хрватске у двадесетом веку.

Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да су Срби преживели страдање библијских размера, али да Срби не желе никакве сукобе, већ мир, да ”ми нећемо одустати од својих политичких права, не смемо одустати од идеје српског света, вредности која треба да окупља Србе свуда”, те да треба да се окупљамо око Вучићеве политике, јединствени, да се опет не бисмо окупљали у неким новим колонама.

Централној државној манифестацији присуствовали су представници влада Републике Србије и Републике Српске, чланови Народне скупштине Републике Србије, Народне скупштине Републике Српске и других државних органа Републике Србије и Републике Српске, представници Војске Србије, Српске православне цркве, дипломатског кора, лидери Срба из Црне Горе, представници Српске листе са Косова и Метохије, руководство Града Београда, Градске општине Земун и бројни грађани.

Акција ”Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског већа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације. Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избеглица тражиле спас у Србији.

Tagovi:

Pročitajte još: