U NASELJU ŠANGAJ OBELEŽENA HRAMOVNA SLAVA

Crkva Svetog Jovana Šangajskog i Sanfranciskanskog u Batajnici obeležila je 2. jula hramovnu slavu. Arhijerejsku liturgiju služio je episkop sremski Vasilije, uz sasluženje sveštenstva. Liturgijskom sabranju i sečenju slavskog kolača prisustvovali su članovi Veća GO Zemun Boško Radovanović i Ivan Morić.

Stanovnici naselja Šangaj 2005. godine pokrenuli su inicijativu da taj deo Zemuna dobije crkvu. Uz svesrdnu podršku i pomoć GO Zemun, Hram je osveštan 2015. godine i danas je centar duhovnog života za mnogobrojne parohijane.

Sveti Jovan Šangajski rođen je u Rusiji u mestašcu Adamovski, kao Mihailo Maksimović iz srpske plemićke porodice. Porodica Maksimović izbegla je u 18. veku u Rusiju pred najezdom turskih osvajača. Srpski jezik u kući nisu zapostavili. U vreme građanskog rata u Rusiji sa porodicom je došao u Srbiju.

Živeći kao izbeglica u oskudici bivši plemić zarađivao je za život svoje porodice prodajući dnevne novine. Ovog neobičnog i siromašnog prodavca novina svi su dobro znali u Beogradu po tome što je i zimi i leti išao bos. Svakoga jutra krenuo bi prvo u Patrijaršiju da tamo službenicima proda novine. Niko od njih nije znao da plemić-asketa, vredni prodavac novina već ima dve diplome – Pravnog i Teološkog fakulteta.

Godine 1934. postao je episkop Ruske pravoslavne zagranične crkve i poslat je u kineski grad Šangaj. U Šangaju je osnovao Sirotište Svetog Tihona Zadonskog koje je udomilo čak tri i po hiljade dece.

Bio je pravoslavni episkop u Šangaju, arhiepiskop u zapadnoj Evropi i San Francisku. Kanonizovan je 1994. godine, i mošti mu počivaju u hramu posvećenom ikoni Bogorodice ”Svih žalosnih Radost” u San Francisku.

Tagovi:

Pročitajte još: