U železničkoj stanici Zemun završena nova stanična zgrada

I u železničkoj stanici Zemun, na trasi brze pruge Beograd – Novi Sad, izgrađena je nova stanična zgrada sa leve strane pruge, umesto starog objekta, koji se nalazi na suprotnoj strani koloseka. Pored nove stanične zgrade, rekonstruisani su i izgrađeni novi stanični koloseci, od kojih je najduži od skoro 650 metara. Nova stanica ima i pet perona dugih po 400 metara, koji su povezani centralnim pešačkim pothodnikom. Stanični lift omogućava brže i lakše kretanje kroz stanicu. Obnovljeni su postojeći i izgrađeni novi peroni sa nadstrešnicama, postavljene klupe, ugrađena oprema za informisanje i usmeravanje kretanja putnika, kao i video nadzor.

Izvođač radova u stanici Zemun bio je konzorcijum kineskih kompanija China Railway International i China Communications Construction Company, a projekat nove stanice radio je Saobraćajni institut CIP, u saradnji sa kineskom kompanijom China Railway Design Corporation.

U stanici Zemun urađeno je i parterno uređenje staničnog prostora, sa malim trgom koji krase zastave Srbije, Infrastrukture železnice Srbije i Opštine Zemun, a na travnjaku je oslikano veliko srce u bojama srpske trobojke.

Počev od 20. marta iz Zemuna ka Beogradu i Novom Sadu svakodnevno saobraća po sedam Regio vozova, a od 30. marta i još po dva Regio ekspres voza u oba pravca, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Tagovi:

Pročitajte još: