UREĐENJE GLAVNE NA PROLEĆE: Preko zamenjenih instalacija nov asfalt, a trotoari i ivičnjaci biće prekriveni kamenom

REKONSTRUKCIJA Glavne ulice u Zemunu počeće na proleće 2023. i trajaće nešto manje od godinu dana. Kako su „Novosti“ u februaru pisale, rekonstrukcijom koju finansira Sekretarijat za investicije biće obuhvaćen ceo potez od Karađorđeve ulice do Trga Branka Radičevića.

Veliki talas investicija u putnu infrastrukturu od jeseni ove godine preliće se i na sledeću građevinsku sezonu, pa će tako za sređivanje na red doći Glavna ulica u Zemunu. Saobraćajnica kroz koju prolaze gotovo sve gradske linije koje gravitiraju ka tom delu grada, ali i autobusi koji idu ka Novom Sadu, kompletno će se rekonstruisati, što znaći da će biti zamenjene sve instalacije, kao i kišna kanalizacija i vodovodne cevi. Tako se Zemunci, ali i svi oni koji budu prolazili kroz centar ove opštine, moraju naoružati strpljenjem od proleća naredne godine. Kako su za naš list ranije rekli u Sekretarijatu za investicije, radovi bi prema prethodnim najavama trebalo da traju 240 dana.

– Rekonstrukcijom su obuhvaćene ulice Avijatičarski trg i Glavna, odnosno ceo potez od Karađorđeve ulice do Trga Branka Radičevića – kažu. – Saobraćajnice se nalaze u okviru kulturno-istorijske celine „Staro gradsko jezgro Zemuna“ i oivičene su sa obe strane zgradama od velikog značaja. Uređenje je predviđeno u punoj širini postojeće regulacije, koja se kreće od 22 do 28 metara. Kolovoz će biti od asfaltnog zastora, a trotoari i ivičnjaci od kamena, sa urađenim pločama za slepe i slabovide.

U opštini Zemun trenutno se radi veliki broj saobraćajnica koje gravitiraju ka Glavnoj ulici, a u kojima se menja i dotrajala kanalizaciona mreža. Takođe, u prethodnom periodu sređen je i Kej, odnosno potez od ulice Stevana Markovića do kraja obaloutvrde.

Projektom je takođe planirana korekcija radijusa zaobljenja na pojedinim reskrsnicama, što će uz proširenje postojećih traka i trotoara obezbediti veću i funkcionalniju prohodnost vozila javnog prevoza. Biće izgrađena i izdignuta pešačka platforma na ukrštanju Gospodske ulice sa Glavnom, kako bi se u ovoj zoni omogućilo komfornije povezivanje pešačkog saobraćaja sa Gospodskom.

Tokom predstojeće obimne rekonstrukcije biće uređene i kišna kanalizacija i vodovodna mreža, zamenjena stara rasveta novim LED svetiljkama, ali i urađena delimična rekonstrukcija kanalizacije. Biće postavljena nova svetlosna i vertikalna signalizacija, kao i zaštita postojeće toplovodne mreže.

 

Tagovi:

Pročitajte još: