VOZAČI ODUŠEVLJENI, OBILAZNICA U ZEMUNU JE PRAVA STVAR! Da li ste se provozali novootvorenim auto-putem oko srpske prestonice?

Poslednja deonica obilaznice oko Beograda, od Straževice do Bubanj potoka, u dužini od 9,74 kilometra, puštena je u saobraćaj juče ujutru u devet časova…

Prenesimo vam svoje utiske… Vremenske prilike bile su idealne… Iako je sijalo sunce, temperatura nije bila preterano visoka, te je naš vozač prokomentarisao da je ovo vreme idealno za vožnju. I dok je on okretao ključ, stiskao kvačilo i ubacivao u prvu, ja sam se raspitivala koliko će brzo moja drugarica sada stizati iz Batajnice, gde sada živi, u Ripanj, gde joj žive roditelji. Ma neuporedivo brže, veruj mi, odgovorio mi je kolega koji je iskusni vozač.

Vremenske prilike bile su idealne… Iako je sijalo sunce, temperatura nije bila preterano visoka, te je naš vozač prokomentarisao da je ovo vreme idealno za vožnju. I dok je on okretao ključ, stiskao kvačilo i ubacivao u prvu, ja sam se raspitivala koliko će brzo moja drugarica sada stizati iz Batajnice, gde sada živi, u Ripanj, gde joj žive roditelji. Ma neuporedivo brže, veruj mi, odgovorio mi je kolega koji je iskusni vozač.

Srbija je obilaznicu oko Beograda čekala više od trideset godina, a ideja o njenoj izgradnji stara je pola veka. Taj san se ostvario na Vidovdan, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio poslednju završenu deonicu.

Brojke

47,4 km dužina

6 traka

3,75 m širina svake od četiri saobraćajne trake

3 m širina obe zaustavne trake

4 m razdelna traka

Stanovnike Beograda raduje smanjenje saobraćajnih gužvi u centru grada, manje saobraćajnih nezgoda, ali i štetnih gasova i buke u užem gradskom području. Obilaznica će smanjiti broj vozila na mostu Gazela, koja je jedna od naših najopterećenijih saobraćajnica, preko kojeg dnevno pređe između 200.000 i 250.000 ljudi, skoro 130.000 vozila, više od 7.000 lakih kamiona i više od 3.000 vozila javnog prevoza.

Zadovoljstvo otvaranjem obilaznice juče nisu krili ni vozači kamiona koji su tuda prolazili. Jedan od njih je istakao da će rado koristiti novu saobraćajnicu, koja će mu, kako je istakao, mnogo olakšati i ubrzati posao. Prema rečima ostalih vozača, ovaj auto-put znači brži prolazak kroz Beograd i, kako dodaju, predstavlja pravu stvar.

Na ovoj saobraćajnici juče su bila i brojna vozila sa stranim registarskim oznakama, a vozač iz Hrvatske je poručio da zahvaljujući ovom putnom pravcu nema više toliko gužve na putu.

Najduži tuneli

665 m Lipak

699 m Železnik

772 m Straževica

360 m Beli potok

Predsednik Aleksandar Vučić je juče na svom Instagram profilu objavio snimak rekapitulacije na kojem se vidi kako je izgledao obilazak završene obilaznice oko Beograda, ali i u kojem se podseća koliko je veliki njen značaj.

„Vreme je da gledamo u budućnost – radimo, stvaramo svoju sudbinu, gradimo je. I na primeru obilaznice oko Beograda vidi se koliko je Srbija ojačala, kao i to koliko volimo Srbiju“, napisano je u objavi snimka na zvaničnom Instagram profilu predsednika Srbije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je juče da je otvaranje obilaznice oko Beograda velika pobeda Srbije i istakao da će sada biti potrebno 23 minuta da se stigne od Batajnice do Bubanj potoka.

Najduži mostovi

1.965 m Most preko Save

408 m Sveta Petka

406 m Železnička reka

571 m Kijevski potok

597 m Topčiderska dolina

430 m Most preko železničke pruge

Tagovi:

Pročitajte još: