Земунац остаје иза решетака до 12. јануара

Ђорђе М. (28) из Земуна код кога је, у ранцу, приликом хапшења 5. априла, пронађена импровизована експлозивна направа велике разорне моћи, остаје иза решетака. Како “Дневник” сазнаје, њему је притвор  продужен до 12. јануара 2022.године.

Иначе, оптужница против Ђорђа М. подигнута је средином маја због оправдане сумње да је извршио кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, а припремно рочиште одржано је 3. септембра ове године.Земунац се сумњичи да је, између осталог, 5. априла у Новом Саду, у Улици Илије Бирчанина код кућног броја 13, неовлашћено носио минско-експлозивна средства, и то направу велике разорне моћи с даљинским активирањем.За кривично дело за које се терети Ђорђе М. запрећена је казна затвора од две до 12 година.Он се налази у притвору, који му је последњи пут продужен, како не би поновио кривично дело и због узнемирења јавности.

Према незваничним информацијама, двадесетосмогодишњи Земунац, након хапшења, није хтео да говори, нити је изнео одбрану.Њему су лисице на руке стављене на Детелинари, у близини зграде у којој живи пензионисани полицајац Далибор Богдановић Боћа, који је и раније, у неколико наврата, био мета напада.На снимку, који се дан након инцидента појавио на интернету, види се млађи мушкарац, који с ранцем улази у зграду у Улици Илије Бирчанина 9. Такође се види младић како, с истим тим ранцем, у којем је касније пронађен експлозив, излази из зграде.

Према незваничним сазнањима, сумња се да је експлозивна направа раније постављена у лифт зграде, а да је ухапшени Земунац дошао како би је узео и изнео из зграде.Није искључено ни да је овај догађај повезан с оним од 15. јануара ове године, када је полиција, након дојаве о бомби, на бициклу у улазу исте зграде пронашла мобилни телефон облепљен изолир траком, из ког су вириле жице, а који је, вероватно, требало да послужи за активирање експлозивне направе. Тада су узети и снимци камера с видео надзора како би се утврдило када је телефон залепљен за бицикл и ко га је унео у зграду.У среду главни претресНаставак суђења Ђорђу М. (28) из Земуна биће одржано у среду, 17. новембра. Последње рочиште је одложено због штрајка адвоката, а ни претходно, 6. октобра, није одржано, због тога што је бранилац оптуженог био спречен да приствује главном претресу због болести.Иначе, пензионисани полицајац Далибор Богдановић Боћа био је на мети бомбаша и у мају 2019. године, када је на истој адреси подметнут експлозив испод седишта његовог yипа, који је активиран даљински у моменту када је излазио из кола. Он је тада тешко повређен и због задобијених повреда ампутиран му је део леве ноге.Овај бивши радник новосадске полиције пензионисан је након рањавања 2014. године, у Улици Лазе Телечког у центру Новог Сада.

За њим је недавно расписана међународна потерница, због сумње да је, заједно са Данијелом Ј., који се налази у притвору јер се у међувремену предао, 2. септембра увече, у Цанкаревој улици у Новом Саду, учествовао у убиству ММА борца, Уроша Стефановића (27) и рањавању Горана Ковачевића Горанца (47).Д. Николић

Dnevnik

Tagovi:

Pročitajte još: