Zemunski kej biće produžen do Pupinovog mosta, veliki planovi za „Pinki“

Opština Zemun sledeće godine nastaviće sa nizom projekata koji bi trebalo da ojačaju turistički potencijal opštine, najavljuje predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačevića i ističe da se to, pre svega odnosi na rekonstrukciju zemunskog keja i njegovo produženje do Pupinovog mosta.

On je Tanjugu rekao da je rekonstrukcija keja već počela u Ulici Keja oslobođenja, a da će potom uslediti i rekonstrukcija šetališne staze i zelenih površina.Kovačević kaže da je opština, zajedno sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisala javni konkurs za idejno rešenje produžetka Zemunskog keja od Radeckog do Pupinovog mosta u dužini od 3 kilometra i da su do sada pristigla tri rada.

„Zemun je jako popularan u periodu lepog vremena, posebno njegov Kej, jer tada na njega dolaze ljudi iz različitih delova grada. Produžetak Keja doneće nove mogućnosti, ali i povećanje broja turista, jer je Zemun prepoznat kao grad sa istorijom, kulturom i tradicijom“, kaže Kovačević.On dodaje da je upravo zato ove godine završen pristan kod restorana „Venecija“ i da je ideja da turisti koji idu brodovima mogu da svrate i u Zemun.“Zemun ima šta da pokaže – od starog jezgra grada, Zemunskog parka, Zemunskog keja, Gardoša, tu su i popularni restorani.

Upravo zbog toga, urađena je rekonstrukcija Gardoša, od tvrđave do ulica koje gravitiraju ka njemu. Taj deo Zemuna ima starinski šmek. Naša ideja je da u budućnosti stari deo Zemuna pretvorimo u šetališni deo, da sve ulice vratimo pod kocku, a trotoare pod kamene ploče“, navodi Kovačević.On dodaje da se sledeće godine očekuje rekonstrukciju Glavne ulice, što će biti početak širih radova u starom jezgru Zemuna, jer je predviđena rekonstrukcija ulica Preradovićeve, Kosovske, Beogradske, i Davidovićeve koje će sve biti vraćene pod kocku.

Opština ima velike planove za halu „Pinki“ za koju Kovačević kaže da je vraćena Zemuncima i kojom sada upravlja posebno preduzeće.Predsednik opštine ističe da postoji dilema da li „Pinki“ treba ponovo izgraditi ili ga kompletno rekonstruisati. Kako kaže, ta dilema biće uskoro otklonjena i Zemun će narednih godina dobiti moderan sportski centar koji će omogućiti zemunskim klubovima da u domaćoj hali imaju uslove za treninge, ali i za takmičenje.

Kovačević podseća da Zemun ima košarkaški klub „Mladost“ koji igra ABA 2 ligu, a da pored njega postoje još nekoliko košarkaških klubova, da ima dva ženska i jedan muški fudbalski klub, vaterpolo i plivački klub, odbojkaški klub „As“ iz Batajnice koji se bori za ulazak u Superligu Srbije i da svima njima trebaju termini za treninge.

B92

Tagovi:

Pročitajte još: