Apel svim Srbima da iskoriste svoje pravo i popišu se u Hrvatskoj

Povodom predstojećeg popisa stanovništva u Hrvatskoj Udruženje Srba iz Hrvatske sa sjedištem u Beogradu izdaju za javnost slijedeće saopštenje koje prenosimo u cijelosti:

Ovogodišnji popis stanovništva u Hrvatskoj počinje 13. septembra preko sistema e-Građanin, odnosno 27. septembra klasičnim putem. Ovo je treći po redu popis od ratnih zbivanja i prvi nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Popis nije samo od značaja za daljnje društvene i demogragske projekcije i analize nego prvenstveno radi ostvarivanja pojedinačnih prava.

Da bi olakšali popis institucije Srba u Hrvatskoj osmislile su zajedničku kampanju Budi e-Srbin!, i izradile internetsku stranicu e-Srbin na kojoj su data uputstva za popis, a objašnjeno je i koja sva prava srpske zajednice u Hrvatskoj proizlaze iz službenog brojnog stanja. Srbi su pozvani da se slobodno izjasne o tome što jesu, koje su nacionalnosti, kojoj vjeroispovijesti pripadaju i kojim jezikom govore, bez bilo kakvih ograničenja i pritisaka.

Udruženje osuđuje što je ova pozitivna kampanja već naišla na otpor sa strane krajnje desnice, prije svega nepriznate „Hrvatske pravoslavne crkve“, koja vuče korjene iz Nezavisne države Hrvatske, i koja poziva da se umjesto srpskog identiteta promoviše kategorija „Hrvat – pravoslavac“.

Po popisu stanovništva prije ratnih sukoba, onom iz 1991. godine, u Hrvatskoj je bilo više od 600.000 Srba. Prvi poslijeratni popis 2001. pokazao je brojku od 201.600 pripadnika srpske zajednice. Osnovni problem je u tome što je broj Srba u Hrvatskoj svake godine sve manji. Od prošlog popisa iz 2011. godine kada ih je bilo 186.000, i donošenja Zakon o prebivalištu prema kojem ih je izbrisano oko 70.000, što znači da će ih na ovom popisu biti znatno manje.

Udruženje ovim putem upućuje apel svim onim Srbima koji sada žive izvan Hrvatske, a koji imaju pravo prema hrvatskom Zakonu o popisu stanovništva, kućanstva i stanova od 3. aprila 2021. godine, da iskoriste svoje pravo i da se popišu kako bi bar donekle ispravili nepravdu koja nam je učinjena najprije našim progonom, a onda i oduzimanjem prebivališta i gubljenjem svih prava koja iz toga proizlaze.

Udruženje se nada da će se bez obzira na broj pripadnika nacionalnih manjina koji pokaže predstojeći popis, u Hrvatskoj smanjivati animozitet prema drugačijima, i da će konačno kao članica Evropske unije na bogastvo različitosti početi gledati kao na svoju prednost.Generalni sekretar UdruženjaMilojko Budimir, prof.Izvor: Banija online

Tagovi:

Pročitajte još: