FORLAND DUNAVA IZUZETAN PREDEO: Nadležno ministarstvo pokrenulo postupak zaštite plavnog područja u Zemunu

MINISTARSTVO zaštite životne sredine pokrenulo je postupak zaštite forlanda leve obale Dunava, nakon čega bi ovo plavno područje dobilo status predela izuzetnih odlika.

Trebalo bi da bude zaštićeno 1.855 hektara, koji se protežu kroz opštine Palilula i Zemun. Na ovaj način, deo između reke i nasipa biće osiguran od uzurpacije i izgradnje bilo koje vrste.

Predlog da se ovaj deo uz Dunav zaštiti dao je Zavod za zaštitu prirode Srbije uz saglasnost gradske uprave. Dokumentacija kojom su definisani razlozi za dodeljivanje specijalnog statusa, bili su na javnom uvidu prošlog jula u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Prostor koji bi trebalo da bude osiguran zahvata Kovilovo, Borču i deo Batajnice. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ovo je jedno od najvećih plavnih područja u našoj zemlji i od velikog je značaja za ekosistem Dunava. Forland odlikuju reprezentativne i estetske odlike, a to su ritovi, ade, plavne šume, dunavci, staništa različitih biljaka i životinja, a u ovom delu stanuje i orao belorepan, ptice močvarice, ribe. Ovo je i reproduktivni centar vodozemaca i riba.

– Ovaj prostor je izuzetno važan sa aspekta očuvanja biološke raznovrsnosti jer od pojave periodičnog plavljenja zavise vodena i vlažna staništa koja pružaju utočište mnogim retkim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama. Cilj predloga zaštite je očuvanje prirodnih vrednosti – navodi se u obrazloženju ministarstva.

Nakon proglašenja forlanda leve obale Dunava za „predeo izuzetnih odlika“ briga o ovom biseru bila bi poverena JP „Srbijašume“.

Forland bi imao dva režima zaštite, drugi i treći. Lokaliteti Kubici, Kožara i Crvenka koji zahvataju 522 hektara, imali bi drugi stepen zaštite. Na ovom delu bi mogle da se obavljaju intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i unapređenja područja. Treći stepen obuhvata prostor od 1.335 hektara i tu su zabranjene sve aktivnosti koje bi mogle da ugroze ili izmene obeležja i svojstva forlanda.

Tagovi:

Pročitajte još: