Gradska inspekcija počela sa akcijom kažnjavanja u javnom prevozu

Veliki je broj onih koji se ne pridržavaju epidemioloških mera u gradskom prevozu, kaže gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš. Problem sa njihovim kažnjavanjem je u tome što većina njih nosi maske oko ruke, po džepovima i na drugim mestima i vrlo su vešti da velikom brzinom, kada vide inspekciju da je ušla u autobus, stave masku na lice i tako izbegnu kažnjavanje, kaže Glavaš.

Nošenje zaštitne maske u gradskom prevozu za neke je normalna stvar, a za druge, koji to ne čine, uglavnom inat. Zato se sa pravom odgovorni građani svakodnevno žale na to nepoštovanje epidemioloških pravila.

Sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš kaže da je gradska inspekcija, koja treba da kazni sve one koji vole da vam dišu za vratom, već počela sa akcijom kažnjavanja. Svakodnevno se vrše kontrole na određenim mestima u kojima učestvuju republički saobraćajni inspektori, gradska saobraćajna inspekcija i sekretarijat za poslove komunalne milicije i pišu se kazne.

„U određenim slučajevima kažnjava se i samo lice koje upravlja vozilom, ali i svi drugi koji ne nose maske. Nažalost, veliki je broj onih koji nose maske oko ruku, po džepovima i na drugim mestima i vrlo su vešti da velikom brzinom, kada vide inspekciju da je ušla u autobus stave masku na lice i tako izbegnu kažnjavanje. Idemo vozilima pa se na određenim stanicama vrši takozvano presretanje linija da li gradskog ili prigradskog prevoza. Međutim, nije samo cilj samo kažnjavati već i edukovati naš narod“, objašnjava Glavaš.

Kada su u pitanju pijace prodavci su u obavezi da nose zaštitnu opremu, na prvom mestu zbog sebe, svojih mušterija, ali i robe koju prodaju, kaže Glavaš.

„U obavezi su da dezinfikuju mesto na kojem rade, ali i tu postoje izvesna odstupanja, jer su pijace ipak na otvorenom, pa ukoliko nije pijačni dan i ukoliko nema mnogo ljudi na pijaci vi možete da se šetate bez maske, a ukoliko je pijačni dan i ukoliko ne može da se drži distanca, tada je ona obavezna“, kaže Glavaš.

Glavaš je kao jedan od najvećih komunalnih problema naveo parkiranje na nedozvoljenim površinama i nezoniranim delovima grada, gde nije aktivan sistem „Oko sokolovo“ i najavio da se taj problem, takođe, rešava.

„Zbog toga i ide akcija sa Parking servisom pre svega proširenja zona parkiranja, a sami građani se sve više obraćaju gradu sa zahtevima da se u njihovoj ulici izvrši zoniranje i sa željom da stanari dobijaju povlašćene PP karte uz mesto stanovanja, kako bi se uredio taj komunalni nered u delovima grada gde žive“, ističe Glavaš.

Pošto kreće akcija uklanjanja divljih deponija, ali i akcija krpljenja udarnih rupa na kolovozima, Glavaš je pozvao sve građane da se javljaju i ukazuju na taj problem kako bi olakšali posao nadležnim službama.

Stido b

Tagovi:

Pročitajte još: