Иницијатива за „Изградњу меморијалног центра у Грмовцу за све пострадале у ратовима од 1991–2004. године“

Удружење грађана Грмовац, које је основано 2017. са циљем да помогне суграђанима у борби за достојанствен живот, упутило је градским и државним институцијама иницијативу за  „Изградњу меморијалног центра у Грмовцу за све пострадале у ратовима од 1991–2004. године“. Он би се налазио на плацу облика издуженог трапеза (правац пружања сјевер–југ) приближних димензија 22 м са 80 м кога са сјеверне стране тангира Аутопут Е-70, а са јужне стране локална улица Нова 4.

Како нам је рекао предсједник Удружења Валентино Поповић жеља да се овај меморијални центар изгради постоји већ годинама.

– Дугогодишња је тежња становника Грмовца да се обиљежјем подсјећамо и одужимо свим херојима и свим невино страдалим људима у ратовима који су задесили српски народ на просторима бивше Југославије. Локација планираног објекта није нимало случајна јер је Грмовац прво насеље оформљено од српских избјеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Идеја је да ово насеље добије спомен-парк на улазу у Грмовац недалеко од аутопута који би у свом саставу имао велелепни крст, спомен зграду, плато, ограду, расвјету и представљао јединствено обиљежје страдања српског народа у Олуји и Бљеску које би било видљиво за милионе људи који пролазе аутопутем. Грмовац представља мјесто које је избјеглицама из Хрватске послужило као прво, а многима и једино уточиште по доласку у Београд у колони 1995. године.

– Млади архитекта Оливер Миловић је парк представио симболично као брод који представља цјелокупан страдални народ, на челу са велелепним крстом који као јарбол плови ка спасењу. Спомен-соба представља мјесто страдања и ужаса која је симболички представљена у кружном облику са тематским цјелинама страдања српског народа у акцијама ОлујаБљесакМилосрдни анђеоМартовски погром… приказаним у фотографијама и филмовима и цртежима школараца. План је да спомен-соба буде музејског мултимедијалног карактера отворена за многобројне посјетиоце – рекао је Поповић.

Валентино Поповић наглашава да иницијативу шаљу уочи тешких 30 година од страдања српског народа и његовог напуштања вјековних огњишта.

– Надамо се и искрено очекујемо да ће сви невино пострадали добити мјесто сјећања, а ми живи утјеху да њихове жртве нису биле узалудне бранећи све нас од сваког облика зла.

Чланови Удружења су се прије извјесног времена окупили како би се договорили о даљим корацима везаним за иницијативу.

За овај подухват им је сада потребна подршка институција за најважнији почетни корак, а то је добијање дозвола за локацију и изградњу меморијалног центра као и велелепног крста. Те су стога своју иницијативу послали кабинету градоначелника Београда проф. др Зорану Радојичићу, Гаврилу Ковачевићу предсједнику општине Земун и Кабинету Александра Вучића предсједника Републике Србије, а план је да се иницијатива достави предсједнику Скупштине Републике Србије, министарству Културе, и другим институцијама који би, надају се, подржали њихову иницијативу.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Tagovi:

Pročitajte još: