Kakav Zemun želite do 2041. godine?

Urbanistički zavod pozvao širu javnost da učestvuje u anketi o razvoju prestonice u narednih 20 godina koja će biti sastavni deo novog Generalnog urbanističkog plana Beograda 2041.

Koje vrednosti su važne za razvoj Beograda u narednih 20 godina: grad po meri i za sve ljude, čuvanje javnog interesa i javnih dobara…, kako unaprediti kvalitet životne sredine: smanjiti izduvne gasove motornog saobraćaja, povećati zelene površine…, šta su prioriteti u planiranju prestonice: da li saobraćaj, zelenilo, stanogradnja, infrastruktura… – samo su neka od 22 pitanja anonimne ankete „Ka Beogradu 2041” u kojoj mogu da učestvuju svi građani. Ona se popunjava na sajtu Urbanističkog zavoda Beograda (UZ), institucije koja je od grada dobila posao da izradi novi strateški dokument – Generalni urbanistički plan Beograda do 2041 – GUPBG 2041.

Uključivanje šire javnosti sasvim je očekivano i neophodno jer je reč o vrlo složenom poslu koji podrazumeva ne samo donošenje stručnih već i političkih odluka sa kojima se građani vrlo često ne slažu ili su dovedeni pred svršen čin. Zato je namera tog javnog preduzeća da pre formalne procedure ranog javnog uvida u GUPBG 2041, kada se građani najčešće prvi put upoznaju sa ekspertskim izveštajima koje obično ne razumeju, inspiriše Beograđane da doprinesu prvim promišljanjima o budućnosti svog grada. Rezultati inicijalne ankete biće sastavni deo izveštaja o ranom javnom uvidu i pomoći će u osmišljavanju komunikacije i saradnje po ključnim razvojnim pitanjima, navodi se na sajtu UZ-a.

– Svrha ankete je motivisanje grupa i udruženja građana, civilnih organizacija, privatnog sektora i akademskih institucija da izražavanjem mišljenja, potreba i konstruktivnih predloga doprinesu formiranju jasnije slike društvenih potreba i snaga za realno i inovativno kreiranje puta ka budućem gradu po meri svih Beograđana – ističu urbanisti i dodaju da je osnovni zadatak postizanje kolektivnog dogovora o stvaranju uslova za balansirani prostorni razvoj grada.

Ova anketa neće biti jedina, a njeni rezultati, uključujući i opšti deo (šest pitanja), biće javno publikovani bez otkrivanja identiteta ispitanika uz poštovanje Zakona o zaštiti ličnih podataka građana, obećava UZ.

Politika

Tagovi:

Pročitajte još: