O POZORIŠNOM ŽIVOTU ZEMUNA U MUZEJU POZORIŠTA

U Muzeju pozorišne umetnosti Srbije 29. novembra u 19 časova biće predstavljena nova knjiga dr Milovana Zdravkovića ”Pozorišni život Zemuna – uticaj na pozorišni život Srba”.

Istražujući o pozorišnom životu Zemuna dr Milovan Zdravković posebno naglašava ulogu koju su od daleke 1777. godine, otkada datira prvi pisani podatak o teatru u varoši, ličnosti i vreme odigrali u širenju ideje ove popularne izvođačke umetnosti. Svoju novu knjigu Zdravković je organizovao u nekoliko poglavlja, a koristio je dugačku listu izvora, od knjiga, stručnih časopisa, periodike, originalne arhivske građe i privatnih fondova i sačinio novi, vredan, bogat, raznovrstan i dokumentovan istočnik.

Nezaobilazan je uticaj Joakima Vujića, Dositeja Obradovića, Jovana Sterije Popovića, Kuzmana Dabižića, Nikole Zorića, Milke Grgurov, koji su boravili i radili u Zemunu i , posebno u 19. veku ga učinili ”rasadnikom” srpske pozorišne kulture do Pešte, Temišvara, Venecije, Beča, Praga i svih evropskih centara.

Za doprinos razvoju kulture dr Milovan Zdravković je 2021. godine nagrađen Poveljom za građanske zasluge sa medaljom – zaslužni građanin Zemuna.

Izdavač ”Pozorišnog života Zemuna” je Muzej pozorišne umetnosti i RTS izdavaštvo, a o ovom dragocenom delu iz teorije i istorije pozorišta govoriće direktor Muzeja Vesna Burojević, urednica RTS izdavaštva Draga Inđić, teatrolog Radomir Putnik i glumci Boško Puletić i Kalina Kovačević.

Tagovi:

Pročitajte još: