OMAŽ MILANU TUCOVIĆU U GALERIJI ”A” U ZEMUNU

Дискретна, ненаметљива и готово за данашње време преосетљива за вредно и лепо, Галерија ”А” у Бежанијској 55, негује првенствено акварел као ликовну технику, али и  стваралаштво које надилази време и прераста у уџбеничку класику. Жанровски искорак учињен је групном поставком ”У знак сећања на Милана Туцовића”, која траје три месеца и биће затворена 11.септембра, те се дотле у миру и лепоти галеријског простора може разгледати.

Милан Туцовић, вајар и сликар, изградио је током свог кратког живота препознатљив стил и заузео место једног од најталентованијих стваралаца. На незабораван начин укрстио је и надишао искуства мајстора визуелних уметности, потписујући их аутентичним рукописом, отворен за нове излете.

Дописујући колегу и узора, уприличено је уметничко окупљање у Земуну; своја дела су му посветили  Саша Марјановић, Владимир Дуњић, Јована Туцовић, Силва Вујовић, Сергеј Апарин, Драгана Пајковић Додиг, Небојша Савовић Нес, Зоран Велимановић, Даница Масниковић, Ендре Пеновац, Жељко Ђуровић, Братислав Радовановић, Саша Томичин, Борис Драгојевић, Ирена Кузмановић. Многа од њих настајала су у самој галерији на уметничким окупљањима током трајања поставке. Једина задата овом приликом била је форма, да слике и објекти буду у идентичним кутијама, диптиси, у маниру Милана Туцовића.

И тако је настала нова вредност по себи, какву ова групна изложба, омаж Милану Туцовићу и представља. Најтоплија препорука је да у наредних месец дана, колико ће трајати, одвојите време и посетите изложбу наших најпознатијих савремених  уметника на једном месту, у Галерији ”А” у Бежанијској улици.

Tagovi:

Pročitajte još: